‘Gerrit Zalm vertrekt voortijdig bij ABN Amro’

Zalm zou zijn taak volbracht hebben en daarom terugtreden. Chris Vogelzang, hoofd van de consumentenbank van ABN, wordt genoemd als opvolger.

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Gerrit Zalm zal in de loop van volgend jaar vertrekken als bestuursvoorzitter van ABN Amro. Er worden intern al plannen gemaakt voor zijn opvolging. Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag op basis van bronnen bij de bank. Het contract van de topman loopt in 2018 af.

De 64-jarige topman zou, na het terugkeren van ABN Amro op de beurs en de geslaagde fusie met Fortis in 2010 zijn taak volbracht hebben en daarom terugtreden. In 2014 werd het contract van Zalm voor het laatst met vier jaar verlengd. Bij zijn aantreden in 2009 was ABN Amro nog genationaliseerd.

Een belangrijk punt van kritiek aan het adres van Zalm is dat er in de top van de bank te weinig vernieuwing zichtbaar is. Ook valt de groei die de bank boekte tegen.

Lees het profiel van Gerrit Zalm: de bankbaas die pronkt met zijn eenvoud

Chris Vogelzang beste papieren voor opvolging

Het plan is dat Zalm nog zal meedenken met de vormgeving van een vierjarenstrategie tot 2020, maar de uitvoering aan zijn opvolger zal overlaten. Intern zou directeur consumenten Chris Vogelzang de meest voorname opvolger zijn, zo melden de bronnen aan het FD.

Ook Joop Wijn, voormalig minister van Economische Zaken en huidig hoofd van de zakelijke tak van ABN Amro, zou hoog op het lijstje van interne kandidaten staan. Er zou ook extern gezocht worden.

Een woordvoerder van ABN Amro laat desgevraagd weten geen commentaar te geven op de berichtgeving.