Geen alleenrecht Bavaria op slogan ‘Zo. Nu eerst…’

Dat bepaalde de rechter in hoger beroep. Eerder verloor provider Yourhosting, die een gelijkende slogan gebruikte, de zaak.

Foto Rick Nederstigt / ANP

Clouddienstprovider Yourhosting mag de slogan “Zo, nu eerst naar de cloud” gewoon gebruiken. Daarmee maakt het geen inbreuk op het auteursrecht van Bavaria, dat bekendstaat om de slagzin “Zo. Nu eerst een Bavaria.” Dat bepaalde de rechter dinsdag in hoger beroep. In eerste aanleg werd Yourhosting nog in het ongelijk gesteld.

De zaak werd in januari aangespannen naar aanleiding van een radiospotje van Yourhosting waarin de slogan wordt gebruikt. Bavaria was van mening het alleenrecht te hebben op de woordcombinatie, “Zo. Nu eerst”. Het Haagse hof vindt nu dat daar geen sprake van is. Uit het vonnis:

“De woorden “Zo. Nu eerst…” vormden in 1985 (en vormen nog steeds) immers een gewone, gangbare zin in de Nederlandse taal met een gangbare syntaxis (vgl. “Kom, we gaan.” of “Zo. Dat is dat”). Het is een gebruikelijke combinatie van woorden. Een dergelijke zin kan, als op zichzelf beschouwd voortbrengsel, geen eigen intellectuele schepping zijn; een persoonlijk stempel van de auteur valt daarin niet te ontwaren.”

140 kratten

Tijdens de rechtszaak probeerde Bavaria het beroep van Yourhosting niet-ontvankelijk te laten verklaren. Volgens Bavaria heeft Yourhosting in een voicemailbericht na het vonnis in eerste aanleg aangegeven te berusten bij de uitspraak.

Yourhosting bestrijdt dat: nadat Bavaria als een ogenschijnlijk verzoenend gebaar 140 kratten bier bij Yourhosting liet afleveren, belde Yourhosting om te zeggen dat het vrijwillig uitvoering zou geven aan het vonnis en hen te danken voor de geste. Daarbij is volgens Yourhosting niets gezegd over afzien van hoger beroep, dat een aantal weken later werd aangetekend.