Rechts-nationalistische Facebook-pagina kortstondig offline gehaald

Nederland mijn Vaderland De grootste nationalistische Facebookpagina van Nederland (252.000 likes) is door het sociale netwerk kortstondig offline gehaald. Waarom is onduidelijk.

Een protestmars gericht tegen moslims en antisemitisme in de Haagse Schilderswijk en Transvaal in 2014.
Een protestmars gericht tegen moslims en antisemitisme in de Haagse Schilderswijk en Transvaal in 2014. Foto ANP/Bart Maat

Update 13.38u. De Facebookpagina Nederland mijn Vaderland is sinds dinsdagmiddag 12.00u weer online.

Moderator Thomas van Elst opende zaterdag de Facebook-app en wist het meteen. „Ja hoor, wij zijn aan de beurt.” Een felrode balk, een uitroepteken. Het lijkt erop dat je pagina niet voldoet aan de richtlijnen van Facebook.

De pagina ‘Nederland mijn Vaderland’, met 252.000 likes de grootste „nationalistische” community van ons land, is door Facebook offline gehaald. De beheerders hebben bezwaar aangetekend, maar verwachten er weinig van. Eerder dit jaar haalde Facebook andere nationalistische pagina’s definitief uit de lucht, samen waren die goed voor bijna 200.000 likes.

Lees ook: Fik in alle stinkmoslims, mag je dat zeggen?

‘Nederland houden zoals het is’

Waar heeft Nederland mijn Vaderland (NmV) de ban aan te danken? Van Elst (30), werkzaam in de financiële dienstverlening en één van de vier moderatoren, kan er alleen maar over speculeren. Het is voor gebruikers onmogelijk om rechtstreeks contact te hebben met het bedrijf. Aan NRC laat Facebook weten niet op „individuele gevallen” te reageren.

Gebruikers kunnen content die zij ongepast vinden rapporteren. Anti-racisten roepen op om pagina’s zoals NmV massaal als ongepast te rapporteren. Nederlandse moderatoren beoordelen die meldingen. „Waren zij het soms oneens met onze standpunten?”, vraagt Van Elst zich af. „Sociale media zijn bepalend in het debat. De moderatoren zijn dus ontzettend machtig. Willen we wel dat Facebook zo machtig is?” De gedachte achter NmV is „ heel simpel”, zegt Van Elst. „We willen Nederland houden zoals het is.” Immigratie, vluchtelingen en de EU zijn belangrijke thema’s. De populairste post van de afgelopen week: een plaatje van zes zwarte pieten op een tandem. Hulptroepen gearriveerd bij de Efteling! Het „nostalgische Nederland” komt uitgebreid aan bod. Vlak voor de ban plaatste Van Elst een plaatje van gezelschapsspel pim-pam-pet.

NmV begon in 2004 op Hyves. De moord op Pim Fortuyn vers in het geheugen. „Integratieproblematiek kwam op de kaart, mensen voelden zich politiek betrokken.”

Eind mei van dit jaar raakte mede-moderator Donny Bonsink, die ook ‘PVV Aanhangers’ (80.000 likes) modereert, in opspraak omdat hij een „uitzwaaipagina” voor Sylvana Simons oprichtte. „Een solo-actie” van Bonsink, zegt Van Elst. Van Elst vindt dat er inderdaad „racistische bagger” te lezen was, maar is ook verbolgen over de reactie van Mark Rutte. „Hij zei dat hij niet met dit soort tokkies in gesprek wil. Waarom? Het zijn primitieve reacties van mensen die realistische zorgen hebben.”

Lees ook: Het verzet tegen de haat en leugens

‘Dobbernegers’

In 2015 reageerde een groep bezoekers van de pagina enthousiast op een bericht over verdronken vluchtelingen, die „dobbernegers” werden genoemd.

De laatste maanden waren de beheerders reacties strenger gaan modereren. De berichten die ze plaatsten waren „minder scherp”. „Zelfcensuur omdat we niet verwijderd wilden worden.”

Dat NmV niet meer bestaat, vindt Van Elst „een onrecht dat een kwart miljoen Nederlanders wordt aangedaan”. Hij slaapt er slecht van. „Een soort rouw. Dit was mijn passie.” Hij baalt ervan dat deze plek, waar mensen hun „nationalistische gevoel” kunnen uiten, verdwenen is. NmV was er volgens Van Elst voor mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen in „de mainstream media”. Van Elst: „Dat Facebook ons nu censureert is een hard gelag. Heel zwaar.”