Europese melkboeren krijgen miljoenen tegen overproductie

Door overproductie in de Europese melkveehouderij kampt de sector met lage prijzen. Met financiële steun wil de Europese Commissie zorgen voor „broodnodig herstel”.

Foto ANP / Valerie Kuypers

De Europese Commissie stelt 500 miljoen euro beschikbaar voor steun aan boeren. Dat blijkt uit een pakket voorstellen die EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) maandag in Brussel heeft gepresenteerd aan de EU-ministers van Landbouw.

Reden voor de steun zijn de „aanhoudende moeilijke marktomstandigheden, vooral op de zuivelmarkt”, licht de Europese Commissie toe. De melkveehouderij kampt met lage prijzen, als gevolg van overproductie. Die is weer het resultaat van het afschaffen van het melkquotum vorig jaar.

Van het totale bedrag is 150 miljoen euro bedoeld als steun om de melkproductie op vrijwillige basis met 5 tot 25 procent te laten reduceren. Van de resterende 350 miljoen gaat bijna 23 miljoen euro naar Nederland. Lidstaten mogen het gekregen bedrag aanvullen tot het dubbele. Nederland mag het geld gebruiken voor de sectoren waar de regering dat nodig vindt, zoals de varkensvleessector.

„Dit is ons antwoord op de huidige enorme prijsdruk”, zei Hogan. „Ons einddoel is het broodnodige herstel van de prijzen die de boeren betaald krijgen, zodat ze van hun werk kunnen leven.”

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) is positief. „Melkvee- en varkenshouders hebben al lange tijd problemen met de werking van de markt. Met dit pakket worden landen geholpen om de overproductie op de zuivelmarkt structureel te reduceren en de versterking van de varkenshouderij ter hand te nemen.” De 23 miljoen euro die Nederland ontvangt, wil hij inzetten „ter ondersteuning van structurele verbeteringen”.

Ook de overkoepelende Europese landbouworganisatie Copa en Cogeca reageert overwegend positief. Wel wil de organisatie „opheldering” over hoe EU-boeren toegang hebben tot gelden „onder dezelfde voorwaarden”, zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen. (ANP)