Dader terreuraanslag in Duitse trein leek juist goed te integreren

Beieren

IS claimt de aanslag van de Afghaanse vluchteling. De politie vond een IS-vlag in zijn kamer.

Een still uit de video over de 17-jarige Afghaan, gedeeld door IS. In de video zou de jongen andere moslims oproepen een zelfmoordaanslag te plegen.
Een still uit de video over de 17-jarige Afghaan, gedeeld door IS. In de video zou de jongen andere moslims oproepen een zelfmoordaanslag te plegen. Beeld Reuters
Berlijn

Bij iedere terreuraanslag die de afgelopen jaren werd gepleegd in buurland Frankrijk, waarschuwden de Duitse autoriteiten dat ook hun land aan de beurt kon komen. Die voorspelling is maandagavond uitgekomen, toen een 17-jarige Afghaanse jongen de passagiers van een trein bij het Beierse Würzburg met een bijl en een mes te lijf ging.

Vier mensen raakten zwaargewond, de dader is op de vlucht door de politie doodgeschoten. Tijdens zijn vlucht had de dader nog een vijfde persoon verwond.

De jonge moslim, die uit politiek-religieuze motieven heeft gehandeld, gold juist als een veelbelovend voorbeeld van goede integratie. De autoriteiten gaan ervan uit dat hij in korte tijd is geradicaliseerd.

Op de kamer van de jongen, die een jaar geleden als alleenstaande minderjarige asielzoeker naar Duitsland was gekomen, vond de politie een met de hand geschilderde vlag van Islamitische Staat en een mogelijke afscheidsbrief waarin hij schrijft zich op de ‘ongelovigen’ te zullen wreken, voor het leed dat ze moslims zouden hebben aangedaan. Toen hij de mensen in de trein aanviel riep hij ‘Allahu Akbar’.

‘Soldaat van het kalifaat’

IS eiste de terreurdaad op en gaf een video vrij waarop de dader te zien is met een mes in zijn hand. Hij noemt zich ‘soldaat van het kalifaat’ en kondigt een operatie in Duitsland aan. „Als God het wil, zal ik jullie in jullie eigen huis afslachten.”

Bekenden omschrijven de jongen in Duitse media als rustig en als iemand die wel een gelovig moslim was, maar niet fanatiek. Hij zou alleen op speciale dagen naar de moskee zijn gegaan. Dit weekeinde zou hij gehoord hebben dat een vriend in Afghanistan is overleden.

De jongen woonde sinds begin deze maand bij een pleeggezin. Dat wijst erop dat hij regelmatig naar school ging en goed meedeed met het integratietraject, anders kom je niet voor zo’n plaatsing in aanmerking. Ook het feit dat hij (volgens Die Welt) een baantje had bij een bakker, wijst erop dat zijn integratie veelbelovend leek te verlopen.

Behalve de zwaargewonden raakte één passagier licht gewond en raakten veertien mensen in shock. Het treinstel zag er volgens ooggetuigen uit als „een slachthuis”.

Hoewel in Duitsland geschrokken is gereageerd, is het land niet volledig in de ban van de gebeurtenissen. Mogelijk omdat de omvang met vijf gewonden relatief beperkt was. Nieuwsuitzendingen en websites hebben ook nog volop aandacht voor andere onderwerpen.

Bondsdag-lid Renate Künast van de Groenen maakte een golf van verontwaardiging los, door een tweet die ze verstuurde. Daarin betuigde ze medeleven met de slachtoffers, maar wierp ze ook – met maar liefst vier vraagtekens – de vraag op waarom de aanvaller niet uitgeschakeld had kunnen worden zonder hem te doden. De politie reageerde daarop meteen dat een tweet met vier vraagtekens op dat moment niet gepast was. Twitteraars verweten Künast meer begaan te zijn met de dader, dan met de slachtoffers.

Bondskanselier Angela Merkel verloor de laatste tijd veel steun, omdat ze niet heeft verhinderd dat in 2015 meer dan een miljoen vluchtelingen en asielzoekers het land konden binnenkomen.

De massale aanrandingen van vrouwen op Oudejaarsnacht in Keulen, grotendeels door mannen van Noord-Afrikaanse komaf, hebben geleid tot een omslag in de aanvankelijk verwelkomende stemming tegenover vluchtelingen en asielzoekers in Duitsland.

Een gezin uit Hongkong was in de trein het slachtoffer van de Afghaan. De vader (62), moeder (58), dochter (27) en haar vriend (31) raakten zwaargewond, meldde de Hongkongse krant South China Morning Post. Een zoon (17) bleef ongedeerd.

Een van de passagiers trok aan de noodrem, waarop de dader op de vlucht sloeg. Een speciale politie-eenheid die toevallig in de buurt was zette de achtervolging in. Toen de jongen ook de agenten te lijf wilde gaan, hebben zij het vuur op hem geopend en hem met enkele schoten gedood, aldus de Beierse minister van Binnenlandse Zaken.