Conventie

Republikeinen verdedigen Melania in plagiaatrel

Foto Getty Images/AFP

Een plagiaatrel rondom Melania Trump heeft de toch al chaotische Republikeinse Conventie verder in de war geschopt. Maar de Republikeinse Partij verdedigt de toespraak van de vrouw van presidentskandidaat Donald Trump, en wees onder meer naar de linkse pers, Hillary Clinton en My Little Pony.

Vlak na Melania Trumps optreden ontdekte een journalist dat enkele alinea’s vrijwel letterlijk gekopieerd zijn van een toespraak van Michelle Obama, uit 2008. Melania Trump zei onder meer: „Mijn ouders hebben me de waarden geleerd om hard te werken als je iets in het leven wilt bereiken. Dat je je aan je woord moet houden, doet wat je zegt, je beloftes nakomt, en dat je mensen met respect behandelt.” Michelle Obama zei in 2008 op de Democratische Conventie vrijwel exact hetzelfde. Ook een andere alinea van Trump lijkt gekopieerd uit Obama’s toespraak.

Republikeinen verdedigden Melania Trump de dag erop. Paul Manafort, Trumps campagneleider, zei: ,,Ze sprak over woorden als mededogen, familiewaarden, respect. Die woorden behoren niet exclusief toe aan de Obama’s.”

Trumps campagneteam kwam met een verklaring, waarin plagiaat ontkend noch bevestigd werd. „Melania’s team van schrijvers heeft aantekeningen gemaakt van wat haar inspireerde in haar leven, en hier en daar heeft het team fragmenten ingevoegd die een reflectie zijn van haar denkwereld.” De toespraak werd verder ‘prachtig’ genoemd, en ‘een succes’. Veel Republikeinen suggereerden dat de kwestie wordt opgeblazen door de linkse pers en door de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

Sean Spicer, een Republikeinse topstrateeg, haalde Twilight Sparkle van My Little Pony aan, om Trumps onschuld aan te tonen. ,,Melania Trump zei: ‘De kracht van je dromen, en de wil om ervoor te werken.’ Twilight Sparkle zei: ‘Dit is je droom. Alles wat je met je droom wilt, kun je nu doen.’”

Melania Trump had een belangrijke rol op de eerste dag van de Conventie. Ze kreeg de keynote speech, de belangrijkste toespraak van de avond. Ze moest Donald Trump ‘menselijk’ maken, en wantrouwen onder Republikeinen wegnemen. De hele dag was er grote onrust. Een procedurele kwestie liep uit op een lange schreeuwpartij onder gedelegeerden. Tegenstanders van Trump probeerden de regels te wijzigen. Dit zou in het voordeel van zijn rivaal Ted Cruz zijn. Dat voorstel haalde het niet, waarna een chaos uitbrak.

Reportage conventie pagina 17