Cavendish stapt af in Tour de France

De winnaar van vier etappes wil zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Mark Cavendish op het podium na zijn etappewinst op 16 juli.
Mark Cavendish op het podium na zijn etappewinst op 16 juli. Foto Jeff Pachoud / AFP

Mark Cavendish zal de zeventiende etappe van de Tour de France niet meer opstappen. Dat heeft zijn team Dimension Data dinsdagavond laten weten. De winnaar van vier etappes wil zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

In een persverklaring zegt Cavendish:

“Na de intensiteit van de afgelopen etappes hebben we mijn vermoeidheidsniveau geanalyseerd en besloten dat ik op het punt ben waarna mijn grote doel van dit jaar in gevaar komt: de Olympische Spelen.”

Twitter avatar TeamDiData Team Dimension Data Mark Cavendish will not take to the start of stage 17. More: https://t.co/8g50VnoC5W https://t.co/DAkyJ7XjYd

Dertig ritzeges

De Britse renner won de eerste, derde, zesde en veertiende etappe in deze 103de editie van de Tour de France. Hij heeft de gele en de groene trui gedragen. In het klassement staat hij echter 155ste (van de 183), met nog vijf etappes te gaan.

Lees ook: Drie keer is scheepsrecht: Cavendish in het geel

Door de winst in de 208 kilometer lange rit in Zuid-Frankrijk op 16 juli kwam het totale aantal ritzeges in de Tour van Cavendish op dertig. Alleen de Belg Eddy Merckx won er meer. Hij verzamelde tussen 1969 en 1977 liefst 34 etappezeges.