Belastingen

Nederland slaat Starbucks alsnog aan

Nederland heeft 25,7 miljoen euro gevorderd bij de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag laten weten.

Het gevorderde bedrag heeft de Nederlandse Belastingdienst tussen 2008 en 2014 ten onrechte als belastingvoordeel aan Starbucks toegekend, vindt de Europese Commissie. In oktober vorig jaar oordeelde zij dat Nederland „selectieve belastingvoordelen” heeft toegekend aan Starbucks en „deze druisen in tegen de EU-staatssteunregels”.

Deze voordelen zijn het resultaat van een afspraak uit 2008 tussen de Belastingdienst en Starbucks. Hierdoor hoefde Starbucks minder belasting te betalen. „Fiscale rulings die de belastingdruk van een onderneming kunstmatig laag houden, stroken niet met de EU-staatssteunregels”, zei Europees commissaris Margrethe Vestager van Mededinging vorig jaar. „Ze zijn onwettig.” Vestager droeg Nederland op Starbucks het geld alsnog te laten betalen. Dat is nu gebeurd.

Nederland is het niet eens met de Commissie en is in beroep gegaan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie – het is immers geen aanbeveling als een land zich niet aan afspraken met bedrijven kan houden. Deze beroepszaak loopt, maar betekent niet dat Nederland mag wachten met het vorderen van de miljoenen bij Starbucks.