Bankbaas

‘Gerrit Zalm stopt eerder dan gepland als topman van ABN Amro’

Foto ANP

Gerrit Zalm zal in de loop van volgend jaar vertrekken als bestuursvoorzitter van ABN Amro. Dat heeft Het Financieele Dagblad dinsdag gemeld op basis van bronnen bij de bank. Het contract van Zalm, die in 2009 als bestuursvoorzitter aantrad, loopt in 2018 af. Een woordvoerder van ABN Amro geeft geen commentaar.

De 64-jarige Zalm zou zijn taak hebben volbracht, na de geslaagde fusie met Fortis in 2010 en de eind vorig jaar begonnen geleidelijke terugkeer van ABN Amro op de beurs. Daarom zou hij eerder terugtreden. De bank is nu nog voor 77 procent in handen van de staat, die haar eind 2008 via nationalisatie redde.

Het plan zou zijn dat Zalm nog meedenkt over de strategie tot 2020, maar de uitvoering aan zijn opvolger overlaat. Chris Vogelzang (hoofd consumentenbank) en Joop Wijn (hoofd zakenbank) zouden de belangrijkste interne kandidaten zijn om Zalm op te volgen.

Zalms opdracht was van ABN Amro een bescheiden bank te maken. Onder zijn leiding is zij een overzichtelijke bank geworden, die vooral gericht is op Nederland. Als bankbaas probeert Zalm zichzelf ook bescheiden op te stellen, door zich vooral te presenteren als ‘gewone’ man. Zo schrijft hij weblogs voor de werknemers van de bankwaarin hij vertelt naar welke televisieprogramma’s hij kijkt en verbergt hij niet dat hij ook slechte menselijke gewoonten heeft, zoals roken.