Angela Eagle trekt zich terug als kandidaat Labour-leider

Owen Smith is dan nog de enige uitdager van zittend leider Jeremy Corbyn, over wie de partij sterk verdeeld is.

Angela Eagle arriveert op 11 juli bij een persconferentie waarin ze nog aankondigde zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap.
Angela Eagle arriveert op 11 juli bij een persconferentie waarin ze nog aankondigde zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap. Foto Neil Hall / Reuters

Angela Eagle trekt zich terug uit de race om het partijleiderschap van de oppositiepartij Labour. Dat maakte ze bekend in een persconferentie, melden Britse media. In plaats daarvan steunt ze de overgebleven uitdager Owen Smith, zodat de kans groter is dat hij het leiderschap overneemt van Jeremy Corbyn.

De 55-jarige Eagle geeft daarmee toe aan de druk die parlementsleden op haar uitoefenden om samen met Smith een blok tegen Corbyn te vormen, zo valt te lezen bij The Guardian. Smith zou van een bredere steun genieten onder parlementariërs dan Eagle.

Twitter avatar angelaeagle Angela Eagle I love our Labour Party. But we need new leadership if we are to make a difference for our country and build a fairer, more equal society

Doordat Eagle zich vorige week kandidaat stelde barstte de leiderschapsstrijd los in de grootste oppositiepartij van het Verenigd Koninkrijk. Niet lang daarna stapte ook Smith in de race.

‘Vertrouwen verloren’

De partij is zeer verdeeld over de kansen van Corbyn, die vorig jaar verrassend als leider werd gekozen, om de verkiezingen te winnen. Hij wordt er ook van beschuldigd dat hij te weinig zou hebben gedaan om een Brexit te voorkomen. Eagle zei vorige week in het tv-programma Peston on Sunday:

“Hij is niet in staat met de kiezer te communiceren, en nu heeft hij ook het vertrouwen van de parlementsleden verloren.”

Om kans te maken op het leiderschap moet een kandidaat handtekeningen verzamelen van ten minste 51 Lagerhuisleden. Vorige week bepaalde het partijbestuur dat Corbyn als zittend leider echter automatisch meedingt naar het leiderschap.

Genoeg handtekeningen verzamelen zou onmogelijk zijn voor Corbyn, omdat hij onlangs een motie van wantrouwen kreeg die door 172 parlementariërs werd gesteund. Slechts veertig Lagerhuisleden bleven achter Corbyn staan.

Partijleden zullen tussen Smith en Corbyn kiezen in een verkiezing die op 24 september eindigt.