Filantrope beloont orkestleden

De schenking wordt gedaan door Marjorie S. Fisher, een in juni overleden filantroop en groot muziekliefhebster.

ANP ROYAL IMAGES MARTIJN BEEKMAN
ANP ROYAL IMAGES MARTIJN BEEKMAN

Het komt regelmatig voor dat cultuurliefhebbers na hun dood geld schenken aan een culturele instelling waarmee ze zich verwant voelen. Minder vaak komt het voor dat een mecenas geld nalaat aan alle individuele musici van een orkest.

Muziekliefhebster Marjorie S. Fisher, die een juni overleed, heeft op deze manier 390.000 dollar (352.170 euro) nagelaten aan het Detroit Symphony Orchestra. Dat meldt The New York Times. Het geld is niet bestemd voor de instelling, maar komt ten gunste van elk van de 78 musici in het orkest. Dat betekent zij per persoon 5.000 dollar (4.515 euro) tot hun beschikking krijgen. De geldgeefster beloont daarmee hun inspanningen om het orkest, dat er een paar jaar geleden nog slecht voor stond, er weer bovenop te helpen.

Reputatie

In 2010-2011 weigerden de orkestleden zes maanden lang op te treden, omdat ze het niet eens konden worden met het management over hun salaris. Uiteindelijk stemden de spelers in met een teruggang in salaris, met overeindhouding van hun ziektekostenverzekering en een verbetering van hun pensioenen. Daarnaast gingen ze meer werk doen buiten het orkest: les geven en kleinschalige optredens. Het orkest kreeg meer bekendheid doordat het ook concerten via internet ging uitzenden en met een laagdrempeliger programma een breder publiek trok. Gaandeweg steeg de reputatie van het orkest weer in Detroit.

Fisher komt uit een familie van filantropen die het orkest al generaties lang steunt. Zijzelf en haar echtgenoot, die in 2005 overleed, schonken tijdens hun leven meer dan 25 miljoen dollar aan het orkest. Het gebouw waarin het orkest repeteert is daarom naar het echtpaar vernoemd: het Max M. en Marjorie S. Fisher Music Center. Hun zoon kwam het goede nieuws over de gift afgelopen donderdag vertellen, vlak voor de orkestrepetitie zou beginnen. De musici reageerden opgetogen en emotioneel.