Aanvaller in trein wilde ‘wraak op ongelovigen’

De 17-jarige Afghaanse asielzoeker was treinreizigers te lijf gegaan met een bijl. Twee slachtoffers verkeren nog in kritieke toestand.

Duitse politieagenten lopen bij het spoor in de buurt van de plek waar de trein tot stilstand kwam.
Duitse politieagenten lopen bij het spoor in de buurt van de plek waar de trein tot stilstand kwam. Daniel Roland / AFP

De 17-jarige Afghaanse asielzoeker die zijn mede-passagiers met een bijl aanviel in een Duitse trein wilde ongelovigen doden. Dat meldt de Duitse justitie aan persbureau AP. Het ging mogelijk om een soort wraakactie voor het overlijden van een Afghaanse vriend, waar de jongen afgelopen weekend bericht over kreeg. Twee mensen verkeren nog in kritieke toestand na de aanval.

De aanval vond maandagavond om 21.15 uur plaats in de Duitse deelstaat Beieren. Vier mensen raakten zwaargewond – onder wie een aantal toeristen uit Hongkong – en één iemand raakte lichtgewond. Veertien mensen moesten worden behandeld voor een shock.

Duitse opsporingsdiensten vonden verschillende notities van de jongen in zijn kamer, waaronder een met de tekst:

“Bid voor me dat ik wraak kan nemen op deze ongelovigen en bid voor me dat ik naar de hemel ga”.

‘Zelf geradicaliseerd’

Eerder werd al bekend dat de Duitse politie op de kamer van de minderjarige asielzoeker een met de hand geschilderde vlag van Islamitische Staat heeft gevonden. De terreurgroep verklaarde dinsdag dat de jongen een van de “soldaten” was van IS. Via IS-persbureau Amaq werd een video vrijgegeven van de vermeende dader die zijn daad vooraf in detail aankondigt en trouw zweert aan de terreurorganisatie. De Duitse politie onderzoekt nog of dit dezelfde persoon is. Opsporingsdiensten hebben nog geen formele relatie tussen de Afghaanse asielzoeker en IS kunnen vaststellen en vermoeden dat de jongen zelf geradicaliseerd was.

De Afghaanse asielzoeker was net ingetrokken bij een pleeggezin. Volgens Ohlenschlager kwam de jongen vlak voor zijn aanval een werknemer tegen van het asielzoekerscentrum waar hij tot twee weken daarvoor had gewoond. Zij sprak tegen hem, maar hij negeerde haar en ging naar een ander treinstel. Daarna sloot hij zichzelf op in de wc om zijn aanval voor te bereiden. Tijdens een telefoongesprek vanuit de trein met de hulpdiensten was op de achtergrond de kreet “Allahu akbar” te horen. Nadat een van de passagiers aan de noodrem trok, sloeg de dader op de vlucht. Tijdens de vlucht verwondde de asielzoeker met zijn bijl nog een vrouw die haar hond uitliet in haar gezicht.

Een jaar in Duitsland

De jongen werd doodgeschoten toen hij zich tijdens de vluchtpoging tegen de politie-eenheid keerde. Er werd in Duitsland verontwaardigd gereageerd op oud-minister Renate Künast toen ze zich op Twitter afvroeg of de jongen doodgeschoten had hoeven worden.

Getuigen noemden het interieur van de trein na de aanval “als een slachthuis”. Rond de dertig mensen waren aan boord toen de jongen toesloeg.

De Afghaan was in juni 2015 in Duitsland geregistreerd als vluchteling, hij was zonder begeleiding aangekomen in het land. In 2015 kwamen er meer dan een miljoen vluchtelingen en asielzoekers Duitsland binnen, onder wie meer dan 150.000 Afghanen.