Aanslag met bijl in trein schrikt Duitsland op

Aanslag De dader is een alleenstaande minderjarige asielzoeker. Vanuit de politiek wordt terughoudend gereageerd.

Foto AFP

Bij iedere terreuraanslag die de afgelopen jaren werd gepleegd in buurland Frankrijk, waarschuwden de Duitse autoriteiten de bevolking dat ook hun land aan de beurt kon komen. Die voorspelling lijkt maandagavond laat te zijn uitgekomen, toen een 17-jarige Afghaanse jongen de passagiers van een regionale trein bij het Beierse Würzburg met een bijl en een mes te lijf ging. Vier mensen raakten zwaargewond, de dader is op de vlucht door de politie doodgeschoten.

Locatie van de aanval.

Op de kamer van de jongen, die als alleenstaande minderjarige asielzoeker naar Duitsland was gekomen, heeft de politie een met de hand geschilderde vlag van Islamitische Staat gevonden, maakte de Beierse minister van Binnenlandse Zaken vanochtend bekend. Toen hij de mensen in de trein aanviel zou hij ‘Allahu Akbar’ hebben geroepen.

Een gezin uit Hongkong was het slachtoffer van de aanslag. De vader (62), moeder (58), dochter (27) en haar vriend (31) raakten zwaar gewond, meldde de Hongkongse krant South China Morning Post. Een zoon van 17 bleef ongedeerd.

Een van de passagiers trok aan de noodrem, waarop de dader op de vlucht sloeg. Een speciale politie-eenheid die toevallig in de buurt was zette de achtervolging in. Toen de jongen ook de agenten te lijf wilde gaan, hebben zij het vuur op hem geopend en hem met enkele schoten gedood, aldus de Beierse minister van Binnenlandse Zaken.

De jongen woonde sinds kort bij een pleeggezin. De politie gaat ervan uit dat hij in zijn eentje handelde. Behalve de zwaargewonden raakte één passagier licht gewond en raakten veertien mensen in shock. Het treinstel zat onder het bloed en zag er volgens ooggetuigen uit als „een slachthuis’’.

Verontwaardiging door tweet

Hoewel in Duitsland geschrokken is gereageerd op de aanslag, is het land niet volledig in de ban van de gebeurtenissen. Mogelijk omdat de omvang met vier zwaargewonden relatief beperkt was. Nieuwsuitzendingen en websites hebben ook nog volop aandacht voor andere onderwerpen. De eerste reacties uit de politiek waren terughoudend, in afwachting van meer informatie.

Bondsdag-lid Renate Künast van de Groenen maakte een golf van verontwaardiging los, door een tweet die ze vannacht verstuurde. Daarin betuigde ze medeleven met de slachtoffers, maar wierp ze ook meteen met maar liefst vier vraagtekens de vraag op waarom de aanvaller niet uitgeschakeld had kunnen worden zonder hem te doden. „Fragen!’” De politie reageerde meteen dat een tweet met vier vraagtekens op dat moment niet gepast was. Andere twitteraars verweten Künast meer begaan te zijn met de dader dan met de slachtoffers.

Bondskanselier Angela Merkel heeft de afgelopen tijd veel steun verloren, omdat ze niet heeft verhinderd dat in 2015 meer dan een miljoen vluchtelingen en asielzoekers het land konden binnenkomen. De massale aanrandingen van vrouwen op Oudejaarsnacht in Keulen, grotendeels door mannen van Noord-Afrikaanse komaf, hebben geleid tot een omslag in de aanvankelijk verwelkomende stemming tegenover vluchtelingen in Duitsland.

Dit voorjaar viel een 27-jarige man in een regionale trein bij München passagiers aan met een mes, waarbij hij één man doodde. Of de dader een terroristisch motief had is niet vast komen te staan, hij is opgenomen in een psychiatrische inrichting.