‘Aan mijn volgende trip wil ik niet meer dan 4.000 euro uitgeven’

Verdienen en uitgeven Mandy Verdam (37) is zelfstandig manager online marketing en heeft een eigen bedrijf. Ze werkt als interim manager voor verschillende grote opdrachtgevers. Ze woont in een koophuis in Amsterdam.

Foto Bob van der Vlist

IN

„Ik doe dit werk al dertien jaar dus je zou wel kunnen zeggen dat ik een oude rot in het vak ben. Voorheen zat ik in vaste dienst en later werd ik gedetacheerd, maar sinds vijf jaar werk ik voor mezelf en werk ik als interim manager op verschillende plekken. Toen ik nog in vaste dienst zat, merkte ik dat mijn aandacht verslapte als dingen alledaags werden. Het leek me daarom beter om aan losse projecten te gaan werken. Daarom werd ik gedetacheerd. Zo kon ik op den duur mijn netwerk opbouwen en toen ik het idee had dat ik er klaar voor was, ben ik voor mezelf begonnen.

„Ik vind het belangrijk dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Reizen is een van mijn grootste passies en als zelfstandige kan ik dat mooi combineren met werk. Soms ben ik, zoals op dit moment, even op zoek naar een nieuwe opdracht. Maar dat duurt meestal nooit lang. Ik heb net een klus van 3,5 maand bij Ahold afgerond, maar meestal zit ik ergens zo’n zes maanden op kantoor. Dat is wel zo handig als je een managementfunctie hebt, het is altijd een uitdaging om te kijken hoe je met de mensen die er al werken de juiste dingen kunt bereiken. Het is een soort Stratego.

„Om mijn uurtarief te bepalen kijk ik altijd hoelang ik ergens aan de slag kan en wat de functie precies inhoudt. Gezien mijn netwerk en het aantal jaar ervaring dat ik heb, ben ik een bepaald uurtarief waard en hier kan ik een fijne boterham mee verdienen.”

UIT

„Als ondernemer heb ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering geregeld. Het lijkt mij beter om gewoon geld opzij te zetten. Ook voor mijn pensioen heb ik niks geregeld, maar ik verdien meer dan eruit gaat, dus ik kan genoeg sparen. Bovendien heb ik in het verleden een aantal vaste functies gehad en heb ik al een en ander aan pensioen opgebouwd. En als ik straks 40 ben, ga ik mijn geld investeren voor mijn pensioen. Het zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn om een huis in Amsterdam-Noord te kopen, die zijn nog relatief goedkoop en de gemeente steekt er veel geld in dus je weet dat de woningen meer waard gaan worden.

„Ik heb een zakelijke rekening, eentje voor mijn vaste lasten en eentje voor de leuke dingen. Zo hoef ik niet maandelijks naar mijn vaste uitgaven te kijken want er gaat altijd een bepaald bedrag naar die rekening.

„Mijn reizen zijn wel de grootste kostenpost. Elk jaar probeer ik minimaal twee maanden weg te gaan. Zo ben ik in 2014 vier maanden naar Argentinië, Chili, Peru, Bolivia, Brazilië en Uruguay geweest, afgelopen december en januari naar Nieuw-Zeeland en mijn volgende reis gaat aankomende winter naar Chicago en vervolgens door Canada. Meestal heb ik van tevoren een bepaald bedrag voor ogen en kijk ik daarna niet meer naar wat er precies uitgaat. Aan de reis door Zuid-Amerika was ik uiteindelijk zo’n 7.000 euro kwijt en voor de volgende trip wil ik niet meer dan 4.000 euro uitgeven.”