Vier gewonden bij aanval in passagierstrein Duitsland

De dader, die werd doodgeschoten na zijn aanval met een bijl, was in het bezit van een handgetekende IS-vlag.

Politieagenten staan naast de trein in Wuerzburg waar maandagavond een Afghaanse asielzoeker vier mensen verwondde met een bijl en een mes. De dader werd doodgeschoten door de politie.
Politieagenten staan naast de trein in Wuerzburg waar maandagavond een Afghaanse asielzoeker vier mensen verwondde met een bijl en een mes. De dader werd doodgeschoten door de politie. Foto Karl-Josef Hildenbrand / AP

Een jongeman met een bijl en een mes heeft op maandagavond in een trein in Zuid-Duitsland een aantal passagiers verwond. De politie spreekt van drie zwaargewonde slachtoffers, waarvan er twee in kritieke toestand verkeren. Een vierde persoon raakte lichtgewond.

De aanval vond maandagavond om 21.15 uur plaatselijke tijd plaats tussen Würzburg en Ochsenfurt in de Duitse deelstaat Beieren. De dader, een 17-jarige asielzoeker met een Afghaanse achtergrond, werd door de politie doodgeschoten toen hij probeerde te vluchten. Dat bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken van Beieren aan persbureau AP.

‘Handgetekende IS-vlag gevonden’

Er wordt nog onderzoek gedaan naar het motief van de dader. De Beierse autoriteiten melden dinsdagochtend dat er bij de jongen thuis een handgetekende IS-vlag is aangetroffen. Volgens ooggetuigen zou hij tijdens de aanval ‘Allahu Akbar’ geroepen hebben - God is groot, meldt Die Welt op basis van de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann wil zich evengoed nog niet uitspreken over het motief achter de aanval. Ook is het volgens Herrmann nog niet vastgesteld of de jongen daadwerkelijk thuis geradicaliseerd is.

Lees ook: Aanslag met bijl in trein schrikt Duitsland op

De tiener was een Afghaanse asielzoeker die in Ochsenfurt werd opgevangen. Volgens Herrmann kwam hij enige tijd geleden zonder ouders aan in Duitsland, woonde hij al een tijdje in de regio en was hij ondergebracht bij een pleeggezin. Of de dader bij de meer dan één miljoen migranten hoort die vorig jaar naar Duitsland kwamen is onduidelijk. Van dat aantal kwamen er 150.000 uit Afghanistan.

Slachtoffers uit Hong Kong

Volgens Duitse media bleven veertien andere passagiers ongedeerd. De slachtoffers zijn afkomstig uit Hong Kong, zo laat het bestuur van de semiautonome Chinese stad weten. Het zou gaan om leden van een gezin dat in Duitsland op vakantie was.

Na de aanval werd het traject door de Duitse spoorwegen afgesloten. Gestrande passagiers werden per bus weggevoerd van de trein.

Locatie van de aanval.