WADA: Rusland voorzag sporters van doping

Dat blijkt uit een rapport van een onafhankelijke commissie van het mondiale antidopingbureau WADA.

President Vladimir Poetin en de Russische minister van Sport, Vitaly Mutko tijdens de Olympische Spelen in Sotsji
President Vladimir Poetin en de Russische minister van Sport, Vitaly Mutko tijdens de Olympische Spelen in Sotsji Foto Alexei Nikolsky/ AP

De Russische overheid heeft sporters tijdens de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 voorzien van doping. Dat blijkt uit een op maandag gepresenteerd rapport van de Canadese jurist Richard McLaren, die namens het mondiale antidopingbureau WAD onderzoek deed.

Uit het rapport blijkt dat een laboratorium in Moskou tientallen Russische sporters van doping voorzag en dat de positieve testen op ingenieuze wijze werden verdoezeld. De grootste kritiek is gericht op het Russische ministerie van Sport. Zij was verantwoordelijk voor het hele dopingsysteem, geholpen door de geheime diensten en dopinglaboratoria in Moskou en Sotsji. Het advies van de WADA liegt er ook niet om: weer alle Russische sporters van de Olympische Spelen in Rio.

Lees ook: Russen wisselden urinemonsters via gat in muur

Reactie Olympisch Comité

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bij monde van president Thomas Bach gereageerd op het rapport. Het noemt het Russisch dopingprogramma een “schokkende en ongekende aanval op de integriteit van de sport en de Olympische Spelen”.

Het IOC gaat de bevindingen van het WADA-rapport bestuderen, vooral de beschuldingen richting het Russische ministerie van Sport. Een zware straf wordt niet uitgesloten, zo liet Bach weten:

“Het IOC zal niet aarzelen om zeer zware sancties uit te vaardigen tegen personen of organisaties die betrokken zijn”.

Het Olympisch Comité komt op dinsdag via een telefoonconferentie bijeen om een eerste beslissing te nemen. Het sluit niet dat er zware sancties komen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, die volgende maand van start gaan.

Wegmoffelen urinestalen

WADA besloot twee maanden geleden om een onderzoek in te stellen na een spectaculaire onthulling in The New York Times over een staatsgerund dopingprogamma, inclusief de betrokkenheid van de Russische inlichtingendienst FSB.

Het ingenieuze systeem bestond eruit dat ‘vervuilde’ diopingstalen elke nacht via een gat in de muur uit het officiële dopinglab werden gehaald. Daarna werden de urinebuisjes geleegd en in een geheime ruimte in het lab weer gevuld met ‘schone’ urine die maanden voor de Spelen was afgegeven door de sporters. Deze buisjes werden vervolgens teruggezet in het officiële lab zodat de inhoud de volgende dag kon worden getest.

Zo zouden ten minste honderd besmette urinestalen verwisseld zijn, met behulp van de FSB. Deze onthulling was gebaseerd op een interview met de toenmalige directeur van het Russische antidopingbureau, Grigory Rodsjenkov. In totaal zouden vijftien medaillewinnaars bij dit programma betrokken zijn, onder wie de ervaren bobsleeër Alexander Zoebkov die twee keer goud won in Sotsji.

Schokkende feiten

Het rapport van McLaren noemt het verhaal van Rodsjenkov en andere getuigen die ze hebben geïnterviewd geloofwaardig. Het personeel van het laboratorium in Moskou had geen keus en moest meewerken met het staatsgeleide dopingprogramma, zo concludeert McLaren.

Uit het rapport komen een aantal schokkende feiten naar buiten:

Twitter avatar mrconde Mikkel Condé v2.0 Russian athletes were told to store clean urine samples in FSB freezers which they could swap & use when they knew they would test positive.
Twitter avatar ringsau Richard Ings Evidence of sample bottle tampering. B bottle urine doesn’t match athletes DNA

Simple and disgusting. https://t.co/HBLtq1STLI

Twitter avatar RogerPielkeJr Roger Pielke Jr. McLaren report (here is your lede):
Russia covered up 580 positive doping tests across 30 different sports. https://t.co/aDxAX9qDHL