VS starten onderzoek naar Fiat Chrysler

De Italiaans-Amerikaanse autofabrikant zou geld hebben aangeboden aan dealers om de verkoopcijfers te manipuleren.

Foto Alan Diaz/ AP

De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar Fiat Chrysler over beschuldigingen van het manipuleren van de verkoopcijfers. Dat bevestigde de Italiaans-Amerikaanse autofabrikant op maandag in een verklaring.

Fiat Chrysler gaf aan volledig mee te werken met het onderzoek van beurswaakhond SEC en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Duizenden dollars voor manipuleren verkoopcijfers

De aantijging is afkomstig van een groep autodealers, de Napleton uit Illinois, die beweren dat concurrerende dealers duizenden dollars kregen om de verkoopcijfers op te krikken, zo bericht persbureau AP. Ook zou een bestuurder van Fiat Chrysler 20.000 dollar hebben aangeboden aan Napleton om cijfers naar buiten te brengen over de verkoop van veertig nieuwe auto’s.

In januari werd hierover een rechtszaak aangespannen. De autofabrikant liet toen weten dat een intern onderzoek had uitgewezen dat de beschuldigingen ongegrond waren.

Nadat Chrysler in 2009 miljarden dollars aan staatssteun ontving om een bankroet te voorkomen had de autofabrikant elk jaar hogere verkoopcijfers.