Vrouw schrijft op schilderij

Een 91-jarige vrouw heeft in een Duits museum met balpen op een kunstwerk geschreven dat ze aanzag voor een kruiswoordpuzzel. De vrouw, een voormalige tandarts, bracht volgens de Süddeutsche Zeitung met leeftijdgenoten van een schrijfkring een bezoek aan het Neues Museum in Neurenberg. Daar viel haar oog op een collage van Fluxus-kunstenaar Arthur Köpke. Voor de zaalwachten iets konden doen, pakte ze een balpen uit haar tas en begon ze op het werk te schrijven. Helemaal onbegrijpelijk is haar daad niet: het werk ziet eruit als een kruiswoordpuzzel en de kunstenaar heeft er ook nog uitnodigende kreten op geschreven als ‘insert words’ (vul woorden in). Zij nam die woorden letterlijk en vulde het antwoord in op de vraag ‘wat is het Engelse woord voor muur?’. Volgens de directie van het Neues Museum, kan het werk van Köpcke (1928-1977) nog wel worden hersteld. Het museum heeft het werk in langdurig bruikleen van een privé-verzamelaar en had het voor 80.000 euro verzekerd. De eigenaar reageerde overigens ontspannen op het misverstand. De begeleidster van de excursie van de schrijfkring naar het museum voelde zich erg opgelaten over het incident. Ze had de bejaarde deelnemers willen vragen om na afloop van het museumbezoek iets te schrijven over de kunstwerken die ze hadden gezien. Die opdracht heeft ze nu aangepast in ‘hoe mevrouw K. verhoord werd, terwijl ze voldeed aan het verzoek van een kunstenaar’. Ze verheugt zich al op de opstellen. (NRC)