Voormalig commandant Öztürk ontkent rol bij coup

De voormalig commandant van de Turkse luchtmacht denkt, net als president Erdogan, dat de geestelijke Gülen verantwoordelijk is voor de poging tot een staatsgreep.

Turkse militairen tijdens een begrafenisceremonie in Ankara van omgekomen politiecommandanten tijdens de coup in Turkije.
Turkse militairen tijdens een begrafenisceremonie in Ankara van omgekomen politiecommandanten tijdens de coup in Turkije. Foto Adem Altan/ AFP

De voormalige Turkse luchtmachtcommandant Akin Öztürk ontkent dat hij een rol heeft gespeeld bij de bij de militaire coup in Turkije van afgelopen vrijdagnacht. Eerder op de avond meldde het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency (AA) nog dat hij “handelde met de intentie om een coup te plegen”.

Op een foto dat AA verspreidde is zichtbaar dat Öztürk gewond is aan zijn hoofd.

Twitter avatar anadoluagency ANADOLU AGENCY (ENG) #Breaking Former Turkish air force chief tells interrogators he ‘acted with intention to stage coup’ https://t.co/Ftb1MK2pYV

Öztürk: Gülen zit achter de coup

Volgens het Turkse private mediakanaal Haberturk zou de voormalig bewindvoerder tegen zijn aanklagers hebben gezegd dat hij de coup wilde voorkomen.

“Ik ben niet iemand die de couppoging van 15 juli heeft voorbereid of geregisseerd en ik weet niet wie dat wel heeft gedaan”.

Öztürk was de hoogste generaal van de Turkse luchtmacht in de periode 2013 tot 2015 en bleef na zijn pensioen lid van de Hoogste militaire Raad. Hij zou tijdens de officier van justitie hebben gezegd dat de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen achter het omverwerpen van de Turkse regering zit.

Vlak na het verijdelen van de coup wees de Turkse president Erdogan al de in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke aan als schuldige van de couppoging. Gülen heeft elke betrokkenheid ontkent.

Lees ook de analyse van correspondent Marloes de Koning: Heksenjacht Turkije na couppoging

Na de mislukte couppoging, waarbij 290 mensen omkwamen, is de Turkse regering begonnen met een grote schoonmaak in het leger, de politie, de rechtelijke macht en bij onafhankelijke media. In totaal zijn er 103 generaal en admiraals opgepakt, zijn achtduizend politiemensen en drieduizend rechters ontslagen en werden er twaalf nieuwswebsites uit de lucht gehaald.

Tijdlijn gebeurtenissen rondom coup in Turkije (bron Al Jazeera):

Geweld tegen journalisten

De Turkse journalistenassociatie TGC heeft op maandagavond een verklaring uitgebracht waarin ze geweld tegen mediaorganisaties en journalisten tijdens en na de couppoging veroordelen. Op vrijdagavond werd de staatsomroep TRT bezet en werd de presentatrice gedwongen om een verklaring van de coupplegers voor te lezen. Ook bestormden de soldaten de hoofdkantoren van de private omroep CNN-Turk en de kranten van Hurriyet.

Tijdens de gewelddadige nacht kwam de fotojournalist Mustafa Cambaz om het leven.