Veelvraat Peter Sagan pakt derde etappe in de Tour

De Zwiter Fabian Cancellara streed in zijn geboortestad Bern ook mee om de winst, maar kwam te kort. Geen afscheid in stijl.

Foto Lionel Bonaventure/ AFP

Het zou de etappe moeten worden van Fabian Cancellara. Bijna alle wielerfans hadden het de Zwitser zo gegund. Een afscheid in stijl in zijn geboortestad Bern. Maar het mocht niet zo zijn. In de nauwe straten van de Zwitserse stad met op het eind een venijdig kasseienklimmetje was in een sprint opnieuw Peter Sagan de sterkste.

Hij won met minimaal verschil van de Noor Alexander Kristoff. Een finishfoto moest er aan te pas komen om de Slowaak Sagan aan te wijzen als winnaar. Cancellara eindigde als zesde.

Lange tijd kleine kopgroep

In de rit over 209 kilometer van Moirans-en-Montagne naar het Zwitserse Bern reden de Fransman Julian Alaphilippe en de Duitser Tony Martin lange tijd voor op het peleton. Ze ontsnapten al na tien kilometer en werden pas op 30 kilometer van de streep teruggepakt door het peleton. In de tussentijd probeerden meerdere renners, onder wie ook de Nederlander Timo Roosen van LottoNL-Jumbo, zich te voegen bij het tweetal. Maar dat mislukte.

Op 17 kilometer van de meet probeerde de Portugees Rui Costo nog weg te rijden van het peleton, ze lieten hem even spartelen en een kleine 4 kilometer voor het einde werd ook hij teruggepakt. Vanwege de bochtige straten in Bern en het kleine klimmetje was het peleton flink uitgedund, maar Groenetruidrager Sagen was natuurlijk wel van de partij. In een zeer spannende sprint verslaat hij zeer nipt Kristoff, de Noor die nog geen etappe wist te winnen deze Tour de France.

Sagan pakt na de tweede en elfde nu ook de zestiende etappe in de Tour de France. De wereldkampioen stond vanochtend voor de honderdste keer aan de start van een Touretappe en dat leverde hem maar liefst 51 keer een plaats op in de top tien (exclusief de ploegentijdritten).

Twitter avatar LeTour Le Tour de France TOP 10 de l’étape / of the stage. #TDF2016 https://t.co/PrNPEONZ5e

In het algemeen klassement veranderde er weinig. De Brit Chris Froome behield het geel en Nederlander Bauke Mollema is op plaats twee zijn voornaamste belager. Op dinsdag is er een rustdag.