Vandaag in de Tour: een afscheid in stijl voor Cancellara?

Voordat de slotweek van de Tour van start gaat, wordt er een bezoek gebracht aan Zwitserland. Fabian Cancellara krijgt in zijn eigen Bern een grootse ontvangst en zal vast en zeker dromen van een laatste nummertje.

Jeff Pachoud/AFP

Voordat de renners dinsdag mogen rusten, staat er nog een etappe van 209 kilometer op het programma. De zestiende etappe van de Tour voert het peloton van Moirans-en-Montagne naar Bern, Zwitserland. Bern is voor het eerst in de historie etappeplaats in de Tour.

Het parcours

De renners koersen maandag door de Jura, een gebergte dat genoeg zware klimmen herbergt. Ook in de omgeving van deze zestiende etappe liggen genoeg colletjes waar de renners zich kapot op kunnen bijten, maar op de route zelf ontbreken die. Op het eerste oog is de etappe er daarom één voor de sprinters, maar in de laatste kilometers ligt een pittig kasseienklimmetje van de vierde categorie: Côte de Mühleberg.

Het venijn zit daarmee in de staart van de etappe. Het is de vraag wie de benen heeft voor zo’n laatste colletje. Op ruim 2 kilometer van de finish ligt een kasseienklimmetje van 250 meter met een stijgingspercentage van 7 procent. Iets verderop ligt er een tweede puistje dat 600 meter lang is, met een stijgingspercentage 6,5 procent.

De wind zal de renners niet tegenwerken. Die is, vergeleken met vorige etappes, gaan liggen. Wel is de temperatuur iets gestegen. Pas in de slotkilometer zijn de hindernissen van de baan en kan er aan het Stade de Suisse in Bern eventueel gesprint worden met een select gezelschap. De slotkilometer is een vlakke en zou daarmee zomaar eens prooi kunnen worden voor Peter Sagan, John Degenkolb of Alexander Kristoff.

Twitter avatar nedboulting Ned Boulting Sharp cobbled climb (Cancellara style) with 2.5k to go in Berne. Beautiful city. https://t.co/ogvZPIfXTp

Na de aankomst kan het peloton in Bern van een rustdag genieten. Dat zal nodig zijn ook. In de slotweek wordt er geklommen. En niet zo’n beetje ook. Pas bij aankomst op de Champs-Élysées liggen er weer kansen voor de sprinters. Vandaar dat die vandaag nog hun kans zullen willen pakken.

De zestiende etappe begint om 12.55 uur en de finish wordt rond 18.00 verwacht.

De Beer uit Bern

Voordat de slotweek van de Tour van start gaat, wordt er een bezoek gebracht aan Zwitserland. Het is de 85ste buitenlandse aankomst in de geschiedenis van de populaire rittenkoers. En dat uitje is natuurlijk geen toeval in de allerlaatste ‘Grande Boucle’ van Fabian Cancellara. De 35-jarige veelwinnaar krijgt in zijn eigen Bern een grootse ontvangst en zal vast en zeker dromen van een laatste nummertje.

Misschien dat het extra krachten oproept bij Cancellara. NRC-redacteur Maarten Scholten tipt hem voor een afscheid in stijl:

Hij voetbalde er bij SC Wohlensee, ging er naar school en leerde voor elektromonteur bij het plaatselijke bedrijfje Orell & Ramseier. Maar de jonge Fabian Cancellara uit Hinterkappelen, een deelgemeente van Wohlen bei Bern, stond vooral bekend als begenadigd renner. Hij won drie keer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, in de Tour won hij acht keer een rit en hij droeg 29 dagen het geel. Rit 16 eindigt op een flinke steenworp afstand van zijn geboortehuis. Afscheid in stijl voor ‘de Beer uit Bern’, die na dit jaar stopt?