Drie agenten doodgeschoten in Kazachstan

De autoriteiten zeggen een antiterreuroperatie op touw te hebben gezet.

Een politieman rent door de straten van Almaty.
Een politieman rent door de straten van Almaty. Foto Shamil Zhumatov / Reuters

In de Kazachse stad Almaty zijn maandag drie politieagenten en een burger doodgeschoten. Dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten, meldt persbureau Reuters. De autoriteiten zeggen een antiterreuroperatie op touw te hebben gezet.

De schietpartij vond in het centrum van Almaty plaats. Volgens de politie zou “een religieuze radicaal en waarschijnlijk een volger van de niet-traditionele islam” achter het geweld zitten. De autoriteiten hebben meerdere straten in de voormalige hoofdstad van het land afgezet.

Volgens persbureau RIA Novosti is zeker een aanvaller opgepakt. Behalve twee doden zouden er ook meerdere gewonden zijn gevallen.

Lees ook: Wilde de bierbrouwer een staatsgreep plegen?

Nazarbajev

Kazachstan is relatief welvarend en stabiel voor een voormalige Sovjetrepubliek. Het land wordt sinds 1989 bestuurd door Noersoeltan Nazarbajev. De afgelopen tijd wordt Kazachstan echter steeds vaker geplaagd door oprispingen van geweld.

Zo werden vorige maand achttien aanvallers gedood en meerdere anderen gearresteerd bij een golf van schietpartijen in de stad Aqtöbe. Volgens de autoriteiten zouden de strijders sympathiseren met Islamitische Staat en bomaanslagen hebben voorbereid.