‘Turkije zet 9.000 functionarissen uit functie’

De politiemedewerkers zouden banden hebben gehad met de militairen die vrijdag een staatsgreep probeerden te plegen.

Demonstranten zwaaien met Turkse vlaggen op het Taksimplein in Istanbul.
Demonstranten zwaaien met Turkse vlaggen op het Taksimplein in Istanbul. Foto Ozan Kose / AFP

In Turkije zijn door het hele land bijna 9.000 functionarissen uit hun functie gezet, onder wie dertig van de 81 provinciegouverneurs die het land telt. Persbureau Reuters meldt dat het ministerie 8.777 mensen van hun post verwijderd heeft, onder wie ruim 7.900 politiemensen. De functionarissen zouden banden hebben gehad met de militairen die vrijdag een staatsgreep probeerden te plegen.

De politiemensen hebben zich in de nacht van zondag op maandag moeten melden en hun wapens moeten inleveren. Onder militairen en magistraten waren al meer dan 6000 mensen uit hun functie gezet. Bij de poging tot een militaire staatsgreep zijn vrijdag en zaterdag 290 mensen om het leven gekomen. Volgens de Turkse premier Yildirim raakten bijna vijftienhonderd mensen gewond.

Het besluit om duizenden agenten te verwijderen komt na een ontslaggolf van meer dan 2.700 rechters. De Turkse regering zegt dat de couppoging werd uitgevoerd door de in de Verenigde Staten woonachtige invloedrijke prediker Fethullah Gülen. De imam zou volgens Ankara een “parallelle staat” in Turkije hebben gecreëerd, die nu door de autoriteiten naar eigen zeggen met wortel en tak uitgeroeid wordt. Bewijzen voor deze theorie zijn tot nu toe nog niet door Turkije gepresenteerd. Gülen heeft de couppoging zaterdagochend veroordeeld.

Arrestatiegolf

Sinds de verijdelde staatsgreep zijn al duizenden mensen gearresteerd. De bron bij de veiligheidsdiensten zei dat de orde weer hersteld is, maar dat er nog steeds enkele coupplegers gezocht worden. Enkelen van hen zouden naar het buitenland zijn gevlucht. Volgens de bron is er geen gevaar dat er een nieuwe putsch zou worden ondernomen.

In het weekend zei de Erdogan met de oppositiepartijen om de tafel te willen om te praten over de herinvoering van de doodstraf. De Turkse premier Yildirim zei dat “geen haast” moet worden gemaakt bij de beslissing, maar dat de roep om de doodstraf ook niet kan worden genegeerd.

Turkse lira

Maandag opende de aandelenbeurs in Turkije met 2,5 procent verlies. Eerder al duikelde de koers van de Turkse lira met 5 procent, maar de munt had zich maandag weer hersteld. De Turkse vicepremier Mehmet Simsek zei maandag dat de couppoging geen permanente economische schade zal aanrichten. Volgens Simsek heeft de verijdelde staatsgreep niets veranderd in Turkije.

Twitter avatar anadoluagency ANADOLU AGENCY (ENG) BREAKING: “Nothing has changed in the country. If something changed in Turkey, it is the strengthened democracy”: Deputy PM Mehmet Simsek

EU-overleg

In Brussel praten EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag onder meer over de situatie in Turkije. De Nederlandse minister Bert Koenders (PvdA) benadrukte het belang van “stabiliteit en de rechtsstaat” in Turkije en zei blij te zijn dat de staatsgreep was neergeslagen. Volgens Koenders is het nu vooral belangrijk dat de eenheid wordt hersteld in het land. Over of de vluchtelingendeal met Ankara zou lijden onder de gebeurtenissen, wilde de minister niets zeggen.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis #Turkey government seemed to have list of arrests prepared “to be used at a certain moment”: #EU‘s Hahn https://t.co/AifRx0dUoA

Elders in Brussel waren kritischer geluiden te horen. EU-commissaris Johanned Hahn, die belast is met de organisatie van een eventueel toekomstig Turks EU-lidmaatschap, deed enkele pittige uitspraken. Hij zei dat de rappe arrestatie van rechters en andere critici na de mislukte staatsgreep erop duidt dat de Turkse regering van tevoren over een lijst beschikte van figuren die zij wilde arresteren. “Ik ben zeer bezorgd. Dit is precies waarvoor we gevreesd hebben”, aldus Hahn.