TU Delft Alle boeken in digitale ruimte van één postzegel

De inhoud van alle boeken die ooit zijn gedrukt past in principe op het oppervlak van één postzegel. Dat is alle ruimte die de wereldboekenkast nodig heeft als de ‘nullen’ of een ‘enen’ (de bits) waarin digitale gegevens worden weggeschreven nog maar uit één atoom bestaan. Onderzoekers van de TU Delft zijn er als eersten 

De inhoud van alle boeken die ooit zijn gedrukt past in principe op het oppervlak van één postzegel.

Dat is alle ruimte die de wereldboekenkast nodig heeft als de ‘nullen’ of een ‘enen’ (de bits) waarin digitale gegevens worden weggeschreven nog maar uit één atoom bestaan.

Onderzoekers van de TU Delft zijn er als eersten in geslaagd om één bit als één atoom geautomatiseerd weg te schrijven, terug te lezen, te wissen en weer opnieuw te schrijven.

Dat zijn de handelingen die geheugenchips of harde schijven in telefoon, camera of computer ook kunnen. Alleen bestaat een bit daar nog uit honderden of duizenden atomen.

Het Delftse onderzoek is maandag gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Nature nanotechnology.

De onderzoekers demonstreren hun nieuwe geheugen met 160 weggeschreven woorden uit een tekst van de beroemde natuurkundige Richard Feynman.

Die speculeerde daarin in 1959 over het manipuleren van enkele atomen.

Dat is precies wat de Delftse onderzoekers uit de groep van natuurkundige Sander Otte nu hebben gedaan.

Een commerciële toepassing ligt niet direct in het verschiet. Niet alleen vanwege de traagheid, maar ook omdat Feynmans tekst is weggeschreven met apparatuur die werkt in bijna-vacuüm en bij een temperatuur van -272 graden Celsius.

Wetenschap pagina 25