De Thuiskok: Mosselen volgens Piet

Toen Piet Devriendt veertien was kreeg hij het familiebedrijf al in handen. Zijn vader Pierre overleed toen plots. Destijds was Devriendt nog een groothandel in oesters, kreeften en mosselen. Maar toen in 1986 een Duits stelletje een keertje ter plekke wilde eten, ontstond de Oesterput. Piet’s saus bij de mosselen is sindsdien een klassieker geworden.

Pel en versnipper de sjalotten en de look. Stoof ze aan in wat boter en blus met de witte wijn. Laat even bruisen. Voeg de visfumet en de room toe en laat inkoken tot twee derde. Kruid met peper, zout en een eetlepel cognac. Wanneer de mosselen klaar zijn, mix je de kervel onder de roomsaus. Breng de saus niet meer aan de kook, zodat de kervel zijn groene kleur niet verliest.

Spoel de mosselen, snijd de selderij en uien fijn in gelijke delen. Verdeel de mosselen en groenten over 4 mosselpotten. Voeg een scheutje water (of wijn), 1 eetlepel lookboter en 1 theelepel peper toe aan elke pot. Kook de mosselen op een hoog vuur, onder een deksel. Na 3 minuten de mosselen eens opschudden, zodat de mosselen en de groenten goed gemengd zijn. Laat nog 3 minuten verder koken op een hoog vuur. Zodra alle schelpen opengaan, laat je de mosselen nog 1 minuut op het vuur staan. Schud op voor het serveren. Werk af met de warme ‘Piet-saus’ en een blaadje kervel.