Tbs en celstraf geëist voor Utrechtse aanrander

In 2000 werd de man ook veroordeeld voor het aanranden van vrouwen die terugkwamen van het stappen.

De Domtoren in het centrum van Utrecht.
De Domtoren in het centrum van Utrecht. ANP / Lex van Lieshout

Tegen een 41-jarige Utrechter die verdacht wordt van een serie aanrandingen, is een celstraf van drie jaar en tbs geëist. De man werd in 2000 ook veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor aanrandingen.

De Utrechter wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar zes slachtoffers heeft aangerand. Hij zou steeds achter de vrouwen aan zijn gefietst in het donker en hen van achteren te hebben benaderd. In vier gevallen gebeurde dit toen de vrouwen hun fiets op slot zetten, in twee gevallen greep hij al fietsend naar zijn slachtoffers. Hij betastte de vrouwen volgens de slachtoffers over de kleding in het kruis en bij de borsten. In één geval wrong hij volgens de aanklacht zijn hand in de broek van het slachtoffer.

In 2000 volgde de Utrechter ook ‘s nachts vrouwen om hen aan te randen. In 2010 werd de tbs beëindigd. Het OM schrijft in een verklaring over de verdachte:

“Het is vermoedelijk een aantal jaren goed gegaan. Maar in oktober 2015 veranderde zijn leven. Hij raakte zijn baan en zijn vriendin kwijt en kwam terecht in wat deskundigen zijn ‘delict-scenario’ noemen. Door gebrek aan stabiliteit, sociaal leven en financiën nemen de spanningen, gevoelens van falen en alcoholgebruik toe. Hierdoor krijgt hij een obsessieve drang om met een vrouw in contact te komen. Als dat niet lukt, wordt hij kwaad en pleegt uiteindelijk de delicten.”

In Utrecht werd eerder dit jaar nog een man veroordeeld voor een serie zedendelicten in een opzienbarende zaak. De 53-jarige Gerard T. kreeg zestien jaar celstraf voor een reeks verkrachtingen. Ook hij belaagde vrouwen op de fiets.