Subsidie stichting Hart van Homo’s wordt ingetrokken

De christelijke stichting vindt dat homo’s geen seks zouden moeten hebben. Dat leverde veel kritiek op.

Minister Bussemaker hijst op Coming-Outdag een regenboogvlag bij het ministerie van OCW.
Minister Bussemaker hijst op Coming-Outdag een regenboogvlag bij het ministerie van OCW. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De christelijke stichting Hart van Homo’s krijgt toch geen subsidie. Dat heeft minister Bussemaker (Emancipatie, PvdA), maandag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. De stichting kwam onder vuur te liggen, omdat het bepleit dat homoseksuelen geen seks zouden moeten hebben. Ook stelt Hart van Homo’s dat homoseksualiteit wordt veroorzaakt door “gebrokenheid in de schepping”.

Hart van Homo’s is onderdeel van LCC+, een samenwerkingsverband van christelijke organisaties die zich bezighouden met homoseksualiteit. Het verband kreeg subsidie, omdat de minister hoopte zo christelijke jongeren te bereiken. Toen uitkwam dat de stichting vindt dat LHBT’s (lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders) geen seks mogen hebben met iemand van hetzelfde geslacht, leverde dat veel kritiek op. Onder meer regeringspartijen VVD en PvdA vroegen de minister de subsidie aan de stichting stop te zetten.

Hart van Homo’s gaf onder andere lessen op scholen en organiseerde bootcamps voor homoseksuele jongeren.

45.000 euro

Het samenwerkingsverband LCC+ bestaat onder andere uit het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP) en Weerbaar in Seksualiteit (WiS). Deze laatste organisatie was verantwoordelijk voor Hart van Homo’s. Omdat de subsidie is toegekend aan het samenwerkingsverband en niet aan specifieke onderdelen daarvan, krijgt geen van de organisaties binnen het verband nu nog subsidie. Minister Bussemakers nodigt LCC+ uit een nieuwe subsidie-aanvraag te doen, zonder WiS.

Hart van Homo’s kreeg sinds 2015 een subsidie van 45.000 euro per jaar.