Staat vordert 25,7 miljoen terug van Starbucks

De keten kreeg belastingvoordeel, maar volgens de Europese Commissie was dat verboden staatssteun.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Nederland heeft 25,7 miljoen euro gevorderd bij de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag laten weten.

Het gevorderde bedrag heeft de Nederlandse Belastingdienst tussen 2008 en 2014 ten onrechte als belastingvoordeel aan Starbucks toegekend, vindt de Europese Commissie. De vordering is een nieuwe stap in een zaak tussen de Nederlandse regering en de Europese Commissie, die al een paar jaar speelt. In oktober vorig jaar oordeelde de Europese Commissie dat Nederland “selectieve belastingvoordelen” heeft toegekend aan Starbucks en “deze druisen in tegen de EU-staatssteunregels”.

Belastingdeal

Deze voordelen zijn het resultaat van een belastingdeal uit 2008 tussen de Belastingdienst en Starbucks. Door deze afspraak – een ruling, in jargon – hoefde Starbucks minder belasting te betalen. “Fiscale rulings die de belastingdruk van een onderneming kunstmatig laag houden, stroken niet met de EU-staatssteunregels”, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging vorig jaar. “Ze zijn onwettig”. Vestager heeft Nederland daarom opgedragen Starbucks het geld alsnog te laten betalen.

Dat is nu dus gebeurd. Tegelijkertijd is Nederland het niet eens met het oordeel van de Europese Commissie en is in beroep gegaan bij het Europese Hof van Justitie – het is immers geen aanbeveling als een land zich niet aan afspraken met bedrijven kan houden. Dit beroep loopt, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën, maar betekent niet dat Nederland mag wachten met het vorderen van de miljoenen bij Starbucks.

Volgens staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) heeft de Belastingdienst wel degelijk geoorloofde afspraken met Starbucks gemaakt, conform de “geldende internationale standaarden”, zei hij vorig jaar in reactie op het oordeel van de Commissie.