Celstraf voor Italiaanse zakenman De Benedetti

De Benedetti is een zakelijk aartsrivaal van Berlusconi. De zakenman werd veroordeeld voor zijn rol in een asbestschandaal.

Een archieffoto van Carlo De Benedetti uit 2009.
Een archieffoto van Carlo De Benedetti uit 2009. AP / Luca Bruno

De invloedrijke Italiaanse zakenman Carlo De Benedetti (81), die geldt als de zakelijke aartsrivaal van Silvio Berlusconi, is veroordeeld tot vijf jaar en twee maanden gevangenisstraf. Dat meldt persbureau Reuters. De Benedetti stond in een slepende zaak terecht voor zijn rol in een asbestschandaal bij het computerbedrijf Olivetti, waar de zakenman lang president van was.

Naast De Benedetti kreeg de voormalig minister van Industrie Corrado Passera een celstraf van een jaar en elf maanden voor “medeplichtigheid aan doodslag”. Passera was tussen 1992 en 1996 mede-directeur van Olivetti. Elf voormalige managers van het bedrijf werden ook schuldig bevonden.

Veertien voormalige werknemers bij een fabriek van Olivetti zijn overleden aan mesothelioom, een slecht te genezen vorm van kanker waarbij in de meeste gevallen een relatie met asbest kan worden vastgesteld. Naar verluidt was hun werkplaats besmet geweest met asbestvezels. Ze waren tientallen jaren in dienst geweest bij het bedrijf.

Niet direct de cel in

De Benedetti is een beroemde zakenman binnen en buiten Italië. Hij maakte Olivetti, opgericht in 1908, in de jaren 80 een belangrijke speler op de Europese computermarkt. Het bedrijf produceerde computers, printers en andere kantoormachines. In 1999 kreeg De Benedetti een boete van 26.000 euro opgelegd wegens onregelmatigheden in de boekhouding van Olivetti over de jaren 1994 tot en met 1996. In die jaren beleefde het concern een zware financiële crisis.

Ondanks het oordeel van de rechtbank, hoeft Benedetti voorlopig de gevangenis niet in. Hij gaat in appèl en volgens de Italiaanse wet moet het vonnis in dat geval nog worden bekrachtigd door het Hof van beroep.

In 2013 werd Berlusconi tijdens zijn premierschap veroordeeld tot een schadevergoeding van meer dan vijfhonderd miljoen, te betalen aan De Benedetti. De rechtbank oordeelde dat de voormalige advocaat van Berlusconi in 1991 een rechter had omgekocht om zich de grootste uitgeverij van Italië, Mondadori, toe te eigenen in een strijd tegen De Benedetti om het bedrijf.