Oud-Ajax-voorzitter Uri Coronel (69) overleden

Coronel was van 2008 tot 2011 voorzitter van de club, maar zijn voorzitterschap werd gekenmerkt door conflict.

Uri Coronel tijdens een persconferentie in 2011.
Uri Coronel tijdens een persconferentie in 2011. Foto Michael Kooren / ANP

Oud-Ajax-voorzitter Uri Coronel is maandag overleden. Dat meldt de voetbalclub. Coronel is 69 jaar geworden. De Amsterdammer was van april 2008 tot halverwege 2011 voorzitter van Ajax.

Van 1989 tot 1997 zat Coronel ook al in het bestuur van de club. Hij speelde destijds een belangrijke rol bij de verhuizing van stadion De Meer naar de Amsterdam Arena. Nadat hij zijn voorzitterschap in 2011 beëindigde werd Coronel erelid van Ajax.

Voortdurend conflict

In 2007 stond Coronel aan het hoofd van een commissie die het functioneren van de club moest onderzoeken. Na publicatie van het onderzoeksrapport traden de voorzitter en algemeen directeur van de club af, en werd Coronel zelf tot voorzitter benoemd.

Sportredacteur Bart Hinke beschrijft Coronels tijd als voorzitter als gespannen:

“Zijn voorzitterschap kenmerkte zich vooral door voortdurend conflict in een tijd waarin clubicoon Johan Cruijff zich (vanaf 2008) weer intensief begon te bemoeien met Ajax. Na een vernietigende column van Cruijff in 2010 en een machtsstrijd die maanden duurden in verschillende geledingen van de club, trad Coronel in 2011 af. ‘Hij is een halfgod, misschien wel een hele God’, zei een verbitterde Coronel over Cruijff.”

Spreekkoren

De Joodse Coronel was fel tegen het gebruik van de geuzennaam ‘Joden’ door Ajax-supporters. Hij stelde na zijn vertrek als voorzitter zelfs voor om de club puntenaftrek te geven, als de supporters niet zouden stoppen de leus in spreekkoren te gebruiken.

Naast zijn werk voor Ajax was Coronel succesvol in de verzekeringsbranche. Zo was hij bestuursvoorzitter van Alexander & Alexander en zat hij in het bestuur van Aon. Coronel was ook voorzitter van de raad van toezicht van de Amsterdamse dierentuin Artis.