Niemand wordt er beter van als je niet komt, zegt de toerist

Toerisme De aanslag in Nice is een nieuwe klap voor het toerisme in Frankrijk. Cruiseschepen voeren Nice al voorbij. Hotelboekingen werden geannuleerd.

Foto Eric Gaillard/Reuters

Als de politie zaterdag even na het middaguur de dranghekken bij de Promenade des Anglais weghaalt, lijkt het gewone leven zich te herpakken. Op het kiezelstrand bakken vakantiegangers zich bruin, jetski’s stuiteren over de helblauwe zee en machomannen met niet meer dan een zwembroek aan mengen zich tussen rouwende mensen op de plek waar donderdagavond een vrachtwagen op het publiek inreed.

Maar zo druk als normaal is het nog lang niet, zeggen ondernemers die van het toerisme afhankelijk zijn. „Ik heb nog geen ritje gedaan”, beaamt de 25-jarige Let Rickard die klaarstaat om in zijn oranje riksja een ‘city tour’ te geven. Hij zet tegen beter weten in de swingende jaren–tachtigmuziek wat harder in de hoop de sfeer wat op te krikken. „Ik heb geld nodig”, zegt hij.

„Maar om eerlijk te zijn zou ik zelf ook geen zin hebben om nu een stadstour te doen.”

Frankrijk is het meest bezochte land in de wereld: in 2015 ontving het 84,5 miljoen buitenlandse toeristen. Dat was goed voor ruim 7 procent van het bruto binnenlands product. Parijs is de belangrijkste bestemming, Nice staat met ongeveer 5 miljoen buitenlandse bezoekers op de tweede plek. Aan de Côte d’Azur levert op sommige plekken het toerisme meer dan 15 procent van het totale inkomen, becijferde het adviesbureau Protourisme.

Volgens voorzitter Denis Cipollini van de gezamenlijke hoteliers in Nice zijn er sinds vrijdag „tientallen annuleringen” geweest. Dat heeft deels te maken met een afgeblazen concert van Rihanna maar niet uitsluitend, zegt hij. Bij het enorme Office du Tourisme in Nice mag geen van de vijf medewerkers achter de balie iets over de situatie zeggen, maar de totale leegte in het VVV-kantoor verraadt dat vandaag niet veel mensen zin hebben in een uitstapje.

De meeste musea zijn dit weekend dicht en het Jazz Festival dat tot 26 juli zou duren, is geannuleerd. Twee cruiseschepen met in totaal 5.500 passagiers die vrijdag en zaterdag zouden aanmeren in de Baie des Anges, hebben volgens Le Figaro afgezegd.

Minder toeristen

Na de aanslagen in januari en november 2015 in Parijs nam de bezettingsgraad van hotelkamers daar scherp af. In april, blijkt uit recente cijfers, lag Parijs met een hotelbezetting van krap 70 procent nog altijd 11 procentpunt achter op de cijfers van een jaar eerder.

Parijs is nu met het ministerie van Toerisme een internationale campagne begonnen (‘Made in Paris’) om bezoekers terug te lokken.

Is dat nodig? „Je staat er wel even bij stil voor je je reis boekt”, erkent de 54-jarige Amerikaan John Muller, die voor een dichte deur staat bij het Musée d’Art Moderne. Hij zegt dat hij recente tv-beelden van vernielingen bij een vakbondsdemonstratie „minstens zo angstaanjagend” vond. „Maar Parijse vrienden zeiden dat dat deel is van de Franse cultuur en dat je er weinig van merkt.”

Het Duitse koppel Sandro (39) en Una (32) Kleber zou vrijdag met hun twee jonge kinderen vanuit Italië naar Nice rijden, maar dat hebben ze een dagje uitgesteld. Nu lopen ze alsnog hier. „Niemand wordt er beter van als je helemaal niet gaat”, zegt Una Kleber. „Dit had overal kunnen gebeuren, zelfs bij ons in Duitsland.”

Dat vindt ook de Schotse Helen Baird, die onderweg is naar een bruiloft. Haar man, in kilt, wordt door andere toeristen op de foto gezet. „Het is dramatisch wat er gebeurd is en ik weet niet of je zoiets kunt voorkomen”, zegt ze. „Maar ik heb het idee dat de Fransen er alles aan doen. Ik ga in tijden van terreurdreiging liever naar Frankrijk dan naar Egypte. Frankrijk blijft altijd Frankrijk.”