Nice-dader zocht online naar IS-propaganda

Ondanks dat de terreurorganisatie de aanslag heeft opgeëist, is nog niet duidelijk of IS echt achter de terreurdaad zit.

Een man schopt tegen vuilnis dat op de plek ligt waar Bouhlel werd doodgeschoten. Inwoners van Nice hebben daar vuilnis gedeponeerd en spugen op de plek.
Een man schopt tegen vuilnis dat op de plek ligt waar Bouhlel werd doodgeschoten. Inwoners van Nice hebben daar vuilnis gedeponeerd en spugen op de plek. AFP / Valery Hache

De dader van de aanslag in Nice zocht online naar propaganda van Islamitische Staat (IS), de aanval op de homoclub in Orlando en ander geweld. Dat zegt de Franse aanklager volgens persbureau AP. IS heeft de aanslag van afgelopen donderdag opgeëist, maar betrokkenheid van de terreurorganisatie is nog niet aangetoond.

Bij de aanslag doodde de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel met een vrachtwagen 84 mensen na een vuurwerkshow ter ere van de Franse feestdag Quatorze Juillet. Dertien slachtoffers moeten nog altijd worden geïdentificeerd.

Bouhlel had kort voor de aanslag een interesse ontwikkeld in radicale islam, zo meldt de aanklager. De man had zijn naasten verteld dat hij zijn baard liet staan om religieuze redenen en dat hij niet begreep waarom IS geen eigen land mag hebben. Zeer gewelddadig foto’s van lijken en foto’s die te linken zijn aan IS werden gevonden op zijn telefoon en computer, evenals zoekopdrachten naar auto-ongelukken. Bewijzen voor een formele band tussen de aanslagpleger en de terreurgroep heeft de Franse politie nog niet kunnen vinden.

Onbekend bij inlichtingendiensten

De aanklager zei ook dat elf telefoons, cocaïne en 2.600 euro cash werden gevonden in het huis van een man die wordt vastgehouden in verband met het onderzoek naar de aanslag. Acht mensen werden gearresteerd in de nasleep van de terreurdaad. Onder hen is de ex-vrouw van de dader, zij had hem een paar jaar geleden het huis uit gezet omdat Bouhlel gewelddadig werd. De vrouw is inmiddels vrijgelaten.

Lees ook: Was dader Nice jihadist, gestoord of allebei?

Bouhlel was “totaal onbekend” bij inlichtingendiensten, zo meldde de Franse procureur François Molins eerder. De in Tunesië opgegroeide man is in Frankrijk wel regelmatig met justitie in aanraking geweest vanwege kleine delicten. De dader had psychische problemen, zo blijkt uit een doorverwijzing naar een psychiater uit 2004 die de vader van Bouhlel liet zien aan de BBC.

Maandag werd ook bekend dat Bouhlel het terrein waar hij toesloeg, de Promenade des Anglais, en de route van zijn vrachtwagenrit tijdens meerdere bezoeken heeft onderzocht. Beveiligingscamera’s hebben hem daar twee afzonderlijke keren vastgelegd voorafgaand aan de aanslag. De truck waarmee hij de aanslag pleegde, was al op 4 juli gereserveerd bij het verhuurbedrijf.