Kort nieuws over de coup

Piloten hadden Erdogan in het vizier

Toen president Erdogan vrijdagnacht terugvloog naar Istanbul, was zijn vliegtuig in het vizier van de piloten van zeker twee F-16’s, die zich hadden aangesloten bij de coupplegers. Waarom ze het toestel van Erdogan niet neerschoten, is een raadsel. Dat meldt het persbureau Reuters.

Gevlucht naar Griekenland

Acht Turkse militairen, die per helikopter uit hun land waren gevlucht, hebben zaterdag asiel aangevraagd in Griekenland. Turkije heeft om hun uitlevering verzocht, maar Griekenland is daarop vooralsnog niet ingegaan. Een nieuwe Turkse bemanning kwam zondag de helikopter ophalen.

Parlement in Ankara zwaar beschadigd

Het Turkse parlement, waar veel volksvertegenwoordigers tijdens de couppoging een veilig heenkomen zochten, is zwaar beschadigd. Tanks beschoten het gebouw en ook helikopters voerden beschietingen uit. Er zouden ook enkele gewonden zijn gevallen. De materiële schade is groot.

Buitenlandse Zaken zwakt reisadvies af

Nederland heeft zondag het reisadvies voor Ankara en Istanbul aangepast omdat de rust daar is weergekeerd. Dat mensen er alleen naartoe moeten gaan als dit „noodzakelijk” is, is veranderd in dat mensen moeten „opletten”. Wel is nog steeds het advies om in Turkije mensenmassa’s te mijden.