Franse premier Valls uitgejoeld bij herdenking Nice

In Nice werd de aanslag herdacht waarbij donderdag 84 mensen omkwamen.

Valery Hache/AFP

Maandag is bij de herdenking van de aanslag in Nice, waarbij 84 mensen omkwamen, de Franse Premier Manuel Valls uitgefloten en uitgejoeld door de aanwezige menigte. De premier was aanwezig op de boulevard waar de aanslag gepleegd werd om de herdenking en een minuut stilte bij te wonen.

De Franse premier werd bij zijn aankomst en vertrek uitgejouwd en zijn ontslag werd geëist. Ook tijdens toespraken die werden gehouden. Daarna klonk het gefluit en het gejoel lang door. NRC-redacteur Anouk van Kampen was aanwezig op de boulevard in Nice.

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Het is druk en de toespraken zijn slecht te verstaan. Maar je hoeft het gefluit maar te volgen om te weten waar Valls is.

Minister Valls zei eerder, na de aanslag in Nice, dat het Franse volk “moet leren leven met terreur” en dat “tijden zijn veranderd”. Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Er heerst al langer ongenoegen over de manier waarop de Franse regering omgaat met de terreurdreiging en de aanslagen.

Uit een zondag gepubliceerde peiling bleek dat 67 procent van de Fransen geen enkel vertrouwen hebben in hun regering als het gaat om terreurbestrijding. Men vraagt om harder optreden tegen radicalisme, ook al begrijpt iedereen dat het niet eenvoudig is: Bouhlel stond niet bekend als extremist.

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen De hulpverleners krijgen wel een lang en hard applaus, en ook de lokale, rechtse autoriteiten worden hartelijk ontvangen.
Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Mensen discussiëren na over de politiek. “Ze kunnen er niks aan doen.” “250 doden door die aanslagen! Wiens schuld is dat dan?”

De aanslag

De 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel reed donderdagavond met een vrachtwagen op de menigte in, zigzaggend op de boulevard Promenade des Anglais. Daar was een vuurwerkshow ter viering van Quatorze Juillet. Pas na bijna twee kilometer schoot de politie hem uiteindelijk dood. Naast de 84 doden raakten naar schatting ook honderd mensen gewond. Er liggen nog 18 personen in kritieke toestand in het ziekenhuis, onder wie een kind.

Lees ook: Was dader Nice jihadist, gestoord of allebei?

Op de plek waar de aanslagpleger doodgeschoten werd, gooiden de aanwezigen rommel. Ook werd die plek bespuugd.

Twitter avatar michaelbirnbaum Michael Birnbaum Anger where Nice attacker was killed. People throw trash and spit. Never seen aggression like this after an attack. https://t.co/G0UPSy4Voq

Op veel meer plekken in Frankrijk werden er maandag herdenkingen gehouden. President Francois Hollande was samen met minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve in Parijs bij de herdenking.