Eerste strafeisen in Brabantse drugszaak Trefpunt

Bij het Trefpunt-onderzoek werden eerder dit jaar 124 panden doorzocht en 56 mensen gearresteerd.

De politie tijdens een inval bij een opslagplaats van grondstoffen voor MDMA.
De politie tijdens een inval bij een opslagplaats van grondstoffen voor MDMA. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

In de Brabantse drugszaak Trefpunt zijn maandag straffen tot drie jaar geëist tegen drie verdachten. Het zijn de eerste verdachten die hun strafeis horen in het grote drugsonderzoek rond het feestverhuurbedrijf Party King in Best.

De hoogste eis was voor Dordtenaar Toni H.: drie jaar voor het bezit van twee vuurwapens, lsd, amfetamine-olie en bijna 50.000 nep-erectiepillen. Frans R. uit Best hoorde een eis van 21 maanden tegen zich eisen voor bezit van 37,7 kilo hennep en een pistool. Tegen een 52-jarige Amsterdammer werd twintig maanden geëist om bezit van hennep, lsd en MDMA. De rechter doet op 1 augustus uitspraak.

Tientallen andere verdachten, waaronder de hoofdverdachten, moeten nog voor de rechter verschijnen, omdat het onderzoek nog niet is afgerond.

Ontmoetingsplek voor drugscriminelen.

Party King fungeerde als dekmantel voor een ontmoetingsplek voor criminelen. Tientallen verdachten ontmoetten elkaar bij het bedrijf om afspraken te maken over de productie en handel van synthetische drugs als XTC en amfetaminen.

Op 4 april deed de politie invallen bij 124 panden, waarbij 56 mensen werden gearresteerd. 1.500 politiemensen en OM-medewerkers waren bij het onderzoek betrokken.

Waarom kent Brabant zoveel zware criminaliteit? Lees: Zachte g, harde criminelen

Het pand van Party King werd door de recherche afgeluisterd en gefilmd. Zo kwam de politie meerdere drugslabs en een hennepkwekerij op het spoor. De zaak centreert zich in Noord-Brabant, maar strekt zich uit tot onder meer Amsterdam, Rotterdam en verschillende plaatsen in België.