Duitsland: met doodstraf mag Turkije niet in EU

Sinds de poging tot staatsgreep afgelopen vrijdag zijn volgens de Turkse premier ruim 7.500 mensen gearresteerd.

Merkel afgelopen weekend tijdens een persconferentie over de couppoging. Daarin zei ze de poging tot staatsgreep te veroordelen.
Merkel afgelopen weekend tijdens een persconferentie over de couppoging. Daarin zei ze de poging tot staatsgreep te veroordelen. AP / Markus Schreiber

Turkije kan zich niet aansluiten bij de Europese Unie als het land de doodstraf invoert. Dat zegt een woordvoerder van de Duitse overheid maandag tegen persbureau Reuters. Erdogan zei zondag dat hij met de oppositiepartijen om de tafel te wil om de herinvoering van de doodstraf te bespreken.

“Duitsland en andere lidstaten hebben een helder standpunt: we verwerpen de doodstraf”, aldus de woordvoerder. “De herinvoering van de doodstraf zou het einde betekenen van onderhandelingen over een EU-lidmaatschap.” De doodstraf werd in 2004 afgeschaft in het land om te voldoen aan EU-toetredingscriteria. De Turkse premier Binali Yildirim zei maandag dat het niet correct is om haast te maken bij de beslissing, maar dat de “roep om de doodstraf” ook niet kan worden genegeerd.

Lees ook: Democratie gered, rechtsstaat niet

Leden van de Europese Unie en de VS hebben hun zorgen uitgesproken over de reactie van Turkije op de mislukte coup. Turkije wordt gewaarschuwd om democratie en mensenrechten te beschermen bij het berechten van soldaten die bij de couppoging betrokken waren. John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei in een verklaring dat de NAVO komende dagen gaat bekijken of de democratie niet wordt ondermijnd in Turkije.

Meer dan 7.500 arrestaties

Sinds de couppoging van afgelopen vrijdag zijn volgens Yildirim ruim 7.500 mensen gearresteerd, onder wie meer dan 6.000 soldaten. Bijna 9.000 functionarissen werden uit hun functie gezet, onder wie tientallen hooggeplaatsten provinciegouverneurs. Twaalf nieuwswebsites werden uit de lucht gehaald.

Lees ook: Heksenjacht Turkije na couppoging

De schuld voor de couppoging wordt bij de invloedrijke imam Fethullah Gülen gelegd, een aartsrivaal van Erdogan. Volgens de Turkse regering heeft hij een “parallelle staat” in Turkije gecreëerd die moet worden uitgeroeid. Erdogan wil dat Gülen, die in zelfverkozen ballingschap leeft in Pennsylvania, wordt uitgeleverd aan Turkije. Kerry zei in een reactie op de beschuldiging aan Gülen dat Turkije eerst maar eens met hard bewijs moet komen. Gülen zelf heeft betrokkenheid bij de staatsgreep ontkend.

Erdogan en de islamgeleerde zijn onherstelbaar gebrouilleerd sinds in 2013 aanhangers van Gülen geluidsopnames lekten die lijken te bewijzen dat de familie van Erdogan en een deel van de regering corrupt is.