Duitse Pegidaleider begint politieke partij FDDV

De islamofobe activist startte de partij al in juni, maar heeft dat nu pas bekendgemaakt.

Lutz Bachmann geeft een speech tijdens een Pegida-demonstratie in Utrecht.
Lutz Bachmann geeft een speech tijdens een Pegida-demonstratie in Utrecht. Foto Martijn Beekman / ANP

De leider van de Duitse protestbeweging Pegida, Lutz Bachmann, is een politieke partij begonnen. Dat heeft hij bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de anti-islambeweging, schrijft persbureau AFP. De partij heet de Vrijheidslievende Directdemocratische Volkspartij, of FDDV.

De oprichtingsakte van de FDDV werd al op 13 juni getekend. Wie de medeoprichters van de partij zijn en wat de statuten van de FDDV moeten worden, maakt Bachmann in de komende dagen bekend.

Bachmann is niet van plan te concurreren met de rechtse AfD. Met die partij heeft Pegida een goede band. Bachmann zegt in de volgende Bondsdagverkiezingen de AfD te steunen, maar in sommige kiesdistricten zelf kandidaten te willen stellen. Ook is Bachmann niet van plan zelf een actieve rol te vervullen bij zijn nieuwe partij.

Strafblad

Bachmann begon Pegida in 2013. De naam van de beweging staat voor “Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Westen”. Pegida organiseert regelmatig demonstraties, onder andere tegen de komst van asielzoekers. De leiders van de beweging vrezen een verbod, wat mogelijk een reden is voor Bachmann om de FDDV te starten. Pegida kent ook afsplitsingen in andere landen, waaronder Nederland.

Lees ons profiel van de Nederlandse Pegidaleider Edwin Wagensveld: Ed aus Holland: het gezicht van Pegida

Eerder dit jaar kreeg Bachmann een boete van 9.600 euro voor haatzaaien tegen migranten. Hij noemde vluchtelingen in een Facebookpost “vee”, “vuil” en “rotzakken”. Hij had al een strafblad voor onder meer inbraak, geweldpleging en drugsdelicten. Vorig jaar kwam Bachmann wederom in opspraak, nadat een foto werd ontdekt waarop hij poseerde als Hitler. Hij trad af, maar keerde een maand later toch weer terug.