documentaire

2Doc: No Rio e no Mar NPO 2, 22.40-23.40u.

In de aanloop naar de Olympische Spelen staan Brazilië volop in de spotlights. De aandacht is vaak negatief: van de economische problemen tot de angst voor het zikavirus. De Nederlandse documentaire No Rio e no Ma (EO) kijkt naar de situatie op het eiland Ilha de Maré in de Allerheiligenbaai, een mooie plek die wordt bedreigd door chemiebedrijven, waaronder Petrobras, een door de staat gecontroleerd bedrijf dat gas en olie wint rond en op het eiland. De bedrijven verdienen veel geld in de baai, maar de eilandbewoners zien daar bijna niets van terug. Wel worden ze opgescheept met de problemen: de omgeving van de vissergemeenschap verslechterd door de vervuiling. In No Rio e no Mar (Portugees voor „op de rivier en op zee”) volgen makers Floor Koomen en Jan Willem den Bok (Good Morning South Sudan) twee activistische vissersvrouwen, die het helemaal gehad hebben en de strijd aangaan met de industrie en met de overheid. Nega en Eliete krijgen daarbij hulp van twee wetenschappers die bewijs verzamelen van de vervuiling en de gevolgen daarvan. De strijdkreet van de vrouwen: No Rio en no Mar!