De dader van Baton Rouge vond demonstreren zinloos

Schietpartij De man die drie agenten doodschoot, plaatste filmpjes op internet waarin hij politiegeweld tegen Afro-Amerikanen bekritiseerde.

Screenshot Youtube

De man die zondag drie politieagenten doodschoot in de Amerikaanse stad Baton Rouge was een legerveteraan die had gediend in Irak en zich in een reeks boodschappen op internet had beklaagd over de behandeling van zwarte Amerikanen door de politie – een kwestie die de afgelopen weken opnieuw tot onrust leidde in de VS.

Gavin Eugene Long, die zelf door de politie werd doodgeschoten bij zijn aanval in de staat Louisiana, was een 29-jarige Afro-Amerikaanse ex-marinier, die op sociale media bekend stond als Cosmo Setepenra, zo meldden Amerikaanse media. Zijn boodschappen op sociale media lijken erop te wijzen dat hij zich tot de schietpartij liet motiveren door het geweld tegen zwarte Amerikanen in de afgelopen jaren.

Volgens de politie van Louisiana had Long het gemunt op politieagenten. Woordvoerder Mike Edmonson omschreef de aanval maandag als een „hinderlaag”.

In filmpjes die Long onder de titel ‘Convos with Cosmo’ (conversaties met Cosmo) had geplaatst op YouTube, riep hij zijn toehoorders op „terug te vechten” tegen het aanhoudende geweld door politiemensen tegen Afro-Amerikanen. Long, die zichzelf omschreef als een ‘spirituele leider’, noemde de moord op vijf politieagenten in de stad Dallas, eerder deze maand, „gerechtigheid.” Hij zei echter niet te spreken namens een specifieke groep die opkomt voor de rechten van Afro-Amerikanen, zoals de protestbeweging Black Lives Matter.

Volgens het Amerikaanse CBS News beschouwde Long zichzelf als een ‘sovereign citizen’, een soevereine burger. Leden van die groep, die door de FBI wordt beschouwd als „een groeiende binnenlandse bedreiging voor de rechtshandhaving”, weigeren om de autoriteit van de regering en de politie te erkennen. In 2011 verklaarde de Amerikaanse federale politie de extremisten van die groep te zien als een binnenlandse terreurbeweging.

Zie hier de nieuwsuitzending van CBS News (tekst gaat verder na de video):

In de val gelokt

Long ging zondagochtend, op zijn 29ste verjaardag, gekleed in het zwart de straat op in Baton Rouge, een centrum van protesten sinds Alton Sterling, een 37-jarige zwarte man, twee weken geleden door een agent werd doodgeschoten.

In combinatie met de dood van een andere Afro-Amerikaanse man, de 32-jarige Philando Castile in Falcon Heights, Minnesota, heeft de dood van Sterling in de hele VS onrust aangewakkerd over het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Later die week werden vijf politieagenten doodgeschoten na een protestmars in Dallas. De dader van die aanval was een reservist bij het Amerikaanse leger.

Lees ook: Politiegeweld in de VS: dit zijn de cijfers

Bij de aanslag van Long kwamen agenten Montrell Jackson (32), Brad Garafola (45) en Matthew Gerald (41) om. Drie andere politiemensen raakten gewond. Een van hen verkeert in levensgevaar. De agenten werden in de val gelokt na een melding dat een „verdachte persoon met een geweer” langs de snelweg liep.

De politie zocht zondag nog enige tijd naar mogelijke handlangers en pakte twee mannen op. Later werden die weer vrijgelaten. Volgens de politie van Louisiana heeft Long waarschijnlijk alleen gehandeld.

Long, afkomstig uit Kansas City in de staat Missouri, was zeer actief op Twitter en YouTube. Diverse malen liet hij zich de afgelopen periode uit over politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. In een van zijn laatste boodschappen vroeg hij zich af wat te doen „om dit te stoppen”. Demonstreren had volgens hem te weinig resultaat, zo verklaarde hij online:

„Als jullie willen blijven protesteren, doe dat, maar de serieuze, echte leiders onder ons, weten wat er nodig is [...] Het enige wat helpt is terug te vechten tegen het geld, want dat is alles waar ze om geven.”

De YouTube-pagina van Long is inmiddels geblokkeerd.

Obama

Long kwam in 2005 in dienst bij het Amerikaanse leger. Drie jaar jaar later werd hij uitgezonden naar Irak, waar hij diende van juni 2008 tot januari 2009. Hij klom op tot de rang van sergeant en ontving enkele medailles. Long verliet het leger eervol in 2010, melden Amerikaanse media.

President Obama heeft in reactie op de schietpartij in Baton Rouge gemaand tot terughoudendheid. Hij riep Amerikanen op zich te verenigen en af te zien van taalgebruik dat verdeeldheid schept. „Ongeacht het motief onderstreept de dood van deze drie moedige agenten het gevaar dat de politie in het hele land dagelijks loopt”, aldus Obama tijdens een toespraak vanuit het Witte Huis op zondag.

„We moeten er als land luid en duidelijk over zijn dat er niets is dat geweld tegen de rechtshandhaving rechtvaardigt.”