De Brazilianen vrezen nu nog meer voor een aanslag

Olympische Spelen

In Rio leeft de angst dat de 500.000 bezoekers van de Spelen gevaar lopen. Duizenden accreditaties werden al geweigerd.

De Braziliaanse autoriteiten gaan wegens de terroristische aanslag in Nice, waarbij tientallen doden vielen, de veiligheidsmaatregelen rondom de Olympische Spelen verder aanscherpen. Een dag voor de aanslag in Nice werd bekend dat de Franse inlichtingendienst de Brazilianen al in mei had gewaarschuwd voor een mogelijke geplande aanslag tijdens de Olympische Spelen op het nationale Franse sportteam. Hierbij zou een Braziliaans lid van de Islamitische Staat mogelijk betrokken zijn.

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaan over ruim twee weken van start en er worden meer dan 500.000 bezoekers verwacht. „De aanslag in Nice baart ons grote zorgen, we gaan nog scherpere veiligheidsmaatregelen invoeren”, aldus Raul Jungmann, de minister van Defensie. Op de vliegvelden van Rio is de extra alertheid al te merken aan de lange controlechecks.

Dit weekend waren er intensieve veiligheidstrainingen van leger en politie in Rio de Janeiro, en werd de arrestatie van een terrorist nagebootst. Ook simuleerde de marine een aanval met een chemische bom.

De Braziliaanse anti-terreureenheid maakte maandag bekend dat vier personen met aantoonbare banden met terroristische organisaties probeerden om een accreditatie voor de Olympische Spelen te bemachtigen. Veiligheidsdiensten hebben inmiddels een lijst met zo’n 40 personen geïdentificeerd die momenteel worden onderzocht. Tot nu toe zijn 11.000 van de in totaal 460.000 aangevraagde accreditaties geweigerd door het Olympische comité.

Deportatie kernfysicus

Maar hier bleef het niet bij. Dit weekend werd de Frans-Algerijnse kernfysicus Adlene Hicheur door de Federale Politie van Brazilië gedeporteerd naar Frankrijk. De Franse justitie veroordeelde Hicheur in 2009 voor vijf jaar celstraf vanwege zijn banden met Al-Qaeda. Zo zou hij geheime informatie hebben doorgegeven aan de terroristen en mogelijk ook zelf betrokken zijn bij een geplande aanval op een militaire basis in Amnecy.

In 2013 verliet Hicheur de gevangenis en emigreerde hij naar Brazilië. Daar was hij verbonden als professor aan een universiteit in Rio de Janeiro. De universiteit gaf in een verklaring aan dat de deportatie van de kernfysicus onterecht was.

Burgemeester van Rio de Janeiro Eduardo Paes gaf in de media aan dat toeristische en ‘gevoelige’ locaties intensief beveiligd worden. Vanaf volgende week gaan 85.000 militairen permanent patrouilleren in de stad. Op het laatste moment is naast de al beschikbare 895 miljoen Amerikaanse dollar voor veiligheid nog eens 24 miljoen dollar extra vrijgemaakt door de regering voor een verdere optimale beveiliging.

Oude geruchten over een aanslag

Vorig jaar november circuleerden al geruchten over de voorbereidingen van de Islamitische Staat voor aanslagen tijdens de Olympische Spelen. Zo zou het beroemde Christusbeeld in Rio de Janeiro, het symbool van de stad en van het christendom, een doelwit zijn, als ook het Maracanã stadion, waar op 5 augustus de openingsceremonie wordt gehouden.

    • Nina Jurna