Dader Baton Rouge was 29-jarige veteraan

Hij diende vijf jaar in het korps mariniers en is eenmaal uitgezonden op missie naar Irak. In 2010 verliet hij het leger.

Joe Penney/Reuters

De schutter die zondag in de Amerikaanse stad Baton Rouge drie agenten doodschoot, heeft in het Amerikaanse leger gediend. Volgens Amerikaanse media gaat het om de 29-jarige Gavin Long. Hij diende vijf jaar in het korps mariniers en is eenmaal uitgezonden op missie naar Irak. In 2010 verliet hij het leger.

Bij de schietpartij raakten ook drie agenten gewond, van wie er een in levensgevaar verkeert. Long werd vervolgens zelf ook doodgeschoten. De agenten werden in de val gelokt na een melding dat iemand met een wapen langs de snelweg liep.

De politie zocht nog een tijdje naar mogelijke handlangers en pakte twee mannen op. Later werden die weer vrijgelaten, nadat bleek dat ze niets met de schietpartij te maken hadden. De politie concludeerde dat Long waarschijnlijk alleen heeft gehandeld. Wel onderzoeken de autoriteiten nog of Long het telefoontje pleegde naar de alarmcentrale, of dat iemand anders dat voor hem deed. Over het motief van de dader is nog niks bekendgemaakt.

Sociale media

Long was zeer actief op Twitter en YouTube. Meermaals had hij het de afgelopen periode over politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. In een van zijn laatste posts vroeg hij zich af wat “ze moeten doen om dit te stoppen”, protesteren zou geen zin hebben. “We (hij was ook een zwarte Amerikaan, red.) moeten terugvechten”, zegt hij in een video.

De moord op vijf agenten in Dallas vindt hij “gerechtigheid”. In een van de video’s benadrukt hij dat hij een “spiritueel mentor” is en niet geaffilieerd is met een groep of beweging. “Voor het geval er iets met mij gebeurt”, besluit hij.