CBS: 1,7 miljoen Nederlanders hebben arbeidshandicap

Werkzaamheden op de afdeling Groenbedrijf van de sociale werkplaats Patijnenburg.
Werkzaamheden op de afdeling Groenbedrijf van de sociale werkplaats Patijnenburg. Foto Roos Koole / ANP

Ongeveer de helft van de mensen in de leeftijdscategorie 25-45 jaar die aangeven met een arbeidshandicap te kampen zijn niet actief op de arbeidsmarkt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. In totaal telde Nederland in 2015 1,7 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar die zeiden belemmerd te worden in het uitvoeren of vinden van werk, omdat zij een langdurige ziekte of handicap hebben.

Van de totale groep waren bijna 400 duizend mensen tussen de 25 en 45 jaar oud. Dat is 9,4 procent van het gehele leeftijdssegment. Van hen had 42 procent betaald werk. Deze leeftijdsgroep heeft gemiddeld genomen de hoogste arbeidsparticipatie.

Binnen de leeftijdscategorie 25-45 jaar gaf een op de vijf mensen met een arbeidshandicap aan het liefst meer te willen werken. Circa 10 procent wilde juist minder werken en de overige 70 procent was tevreden met zijn of haar huidige aantal uren.

Mensen met een arbeidshandicap krijgen minder vaak een dienstverband (63 procent) dan mensen zonder zo’n handicap (69 procent). Ook is de eerstgenoemde groep vaker actief als zzp’er (14 tegenover 10 procent) of in een flexibel dienstverband (21 tegenover 17 procent). Arbeidsgehandicapten zijn het vaakst actief in de dienstverlening.