Bouwwerken van Le Corbusier op werelderfgoedlijst

Villa Savoy in Poissy
Villa Savoy in Poissy

Het oeuvre van de Franse architect Le Corbusier is door Unesco op de lijst met werelderfgoed geplaatst. De organisatie heeft dat zondag op een congres in Istanbul besloten. Niet alle gebouwen van Le Corbusier zijn op de lijst gezet, maar wel de zeventien die als zijn belangrijkste werken worden gezien, waaronder zes in Frankrijk, zoals de Villa Savoy in Poissy, de kapel Notre-Dame-du-Haut in Ronchamp en het klooster Sainte-Marie-de-la-Touret in Eveux. Maar ook het huis Guiette in Antwerpen, het Complexe du Capitole in Chandigarh (India) en het museum voor westerse kunst in Tokio zijn tot werelderfgoed verklaard. Op de lijst staan al 1.031 andere bouwwerken, landschappen en andere plekken in 163 landen. Le Corbusier werd op 6 oktober 1887 in Zwitserland geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Zijn pseudoniem, dat hij sinds 1920 gebruikte, was een verbasering van de naam van zijn grootmoeder. In 1930 werd hij Frans staatsburger. De architect, die ook schilderde, overleed op 27 augustus 1965.