Longreads

Bekentenissen van de ghostwriter van Trump

Tony Schwartz heeft spijt van zijn lovende boek over Trump en wil het Amerikaanse volk voor hem waarschuwen.

Trump na de bekendmaking van zijn running mate, gouverneur Mike Pence.
Trump na de bekendmaking van zijn running mate, gouverneur Mike Pence. Drew Angerer / Getty Images / AFP

Donald Trump kondigde vorig jaar juni in zijn Trump Tower zijn gooi naar het Amerikaanse presidentschap aan. Hij haalde in zijn speech het boek The Art of the Deal aan, ‘zijn’ boek over zakendoen. “We hebben een leider nodig die The Art of the Deal heeft geschreven.” (…) “Ik heb een fortuin gemaakt door het maken van deals. Dat is wat ik goed kan.”

Tony Schwartz is officieel de co-auteur van The Art of the Deal, maar hij heeft het manuscript naar eigen zeggen helemaal zelf geschreven. De auteur liet zich uitgebreid interviewen voor het tijdschrift The New Yorker, waar een longread over Schwartz verscheen. Na lang twijfelen heeft Schwartz namelijk besloten het Amerikaanse volk te “waarschuwen” voor Trump.

Schwartz deed ruim een jaar over The Art of the Deal, een boek dat hij naar eigen zeggen niet ‘over’ Trump schreef maar ‘voor’ de zakenman. Schwartz schreef het boek in 1987 omdat hij geldzorgen had, verklaart hij achteraf tegen The New Yorker. In zijn dagboek uit die tijd klaagde hij over hoe unheimisch dat voelde. Schwartz zette Trump namelijk veel sympathieker neer dan hij was en overdreef zijn zakelijke successen. Bovendien bagatelliseerde hij de vele leugens van de vastgoedondernemer. Liegen is volgens de auteur een geliefde sport van Trump.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook liet Schwartz naar eigen zeggen het complete gebrek van concentratie van Trump weg. Door het gebrek aan focus heeft Trump een “ongelooflijk niveau van oppervlakkige kennis en onwetendheid”, aldus Schwartz. Hem interviewen was praktisch onmogelijk omdat Trump zich begon te vervelen. In plaats daarvan waren de twee overeengekomen dat Schwartz Trump schaduwde en zijn telefoongesprekken afluisterde. Schwartz volgde Trump in zijn helikopter, ging mee naar vergaderingen en bracht weekenden met hem door op zijn landgoed in Florida.

Bestseller

The Art of the Deal was zacht gezegd een bestseller: er werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Trump had volgens Schwartz alleen wat suggesties gedaan over de tekst en enkele passages, waarin hij mensen beledigde, geschrapt.

Schwartz is in het interview niet subtiel over zijn voormalige ‘co-auteur’:

“Ik heb er enorm spijt van dat ik eraan heb bijgedragen dat Trump aantrekkelijker wordt gepresenteerd dan hij echt is. Ik geloof oprecht dat als Trump wint en hij de codes van kernwapens krijgt, er een aanzienlijke mogelijkheid is dat dit tot het einde van de beschaving leidt.”