‘Baas Fox News weg om seksuele intimidatie’

De zenderbaas wordt onderzocht vanwege seksuele intimidatie naar verschillende werknemers.

Roger Ailes in 2015.
Roger Ailes in 2015. Foto Charles Sykes / AP

De vanwege seksuele intimidatie in opspraak geraakte baas van de Amerikaanse televisiezender Fox News moet weg. Dat schrijft New York Magazine. Volgens het tijdschrift willen eigenaar Rupert Murdoch en zijn zoons Lachlan en James de 76-jarige zenderbaas Roger Ailes uit zijn positie ontheffen. Er is binnen het bedrijf een onderzoek gaande naar Ailes, omdat hij verschillende vrouwelijke werknemers zou hebben lastiggevallen.

Lees ons achtergrondstuk over Roger Ailes: Draai een rondje, zegt baas Fox News, dan kan ik je billen zien

Wanneer Ailes weg moet, is nog niet duidelijk. James Murdoch, de CEO van moederbedrijf 21st Century Fox is, wil zo snel mogelijk van Ailes af, maar vader Rupert en broer James, die ook in het bestuur zitten, wachten liever af tot na de Republikeinse conventie, die vandaag begint.

Aanklacht

Het onderzoek naar Ailes begon na een bekendmaking van Gretchen Carlson, die sinds 2005 als presentatrice bij Fox News werkte. Carlson zegt dat haar salaris werd gekort en ze uiteindelijk zelfs werd ontslagen omdat ze Ailes’ avances afsloeg. Carlson klaagde Ailes eerder deze maand aan om de seksuele intimidatie. Ook andere vrouwelijke werknemers van Fox News kwamen naar voren met verhalen over intimidatie door Ailes.

Fox News is al veertien jaar op rij de best bekeken nieuwszender in de VS. Het is de belangrijkste nieuwsbron voor een groot deel van conservatief Amerika. De zender werd in 1996 opgericht door Ailes en Rupert Murdoch.