Arrestaties politie bij drugsinval Noorden

Bij een actie van de politie in Noord-Nederland zijn maandagochtend vier mensen aangehouden. De politie deed elf invallen in Groningen, Friesland en Drenthe. Daarbij werden op verschillende plekken, waaronder woningen en bedrijfspanden, aanhoudingen gedaan in verband met het kweken van hennep en witwassen.

In Drachten trof het speciale hennepteam van de politie Noord-Nederland volgens woordvoerder Anne van der Meer in een bedrijfspand een „distributiecentrum” aan met stellages, geld en apparatuur. Ook in Leeuwarden en in het Friese Gorredijk werden plantages aangetroffen.

De aangehouden betrokkenen maken deel uit van een criminele organisatie waarvan de politie al langer vermoedde dat ze in Noord-Nederland actief was bij het kweken van hennep. De hoofdverdachte is volgens de politie een 54-jarige man uit Drachten. Hij wordt samen met een 48-jarige Assenaar gezien als de leider van de organisatie. De man werd opgepakt bij een inval op een boerderij in Oost-Groningen, waar de man woonde.

De politie sluit niet uit dat er maandag nog meer aanhoudingen worden verricht. Na de arrestaties wordt op de locaties onderzoek verricht en materiaal in beslag genomen.

In april deden de politie en het Openbaar Ministerie ook al een grote reeks invallen in Zuid-Nederland. Toen werden er 51 arrestaties verricht in verband met drugscriminaliteit. Het tegengaan van dit soort criminaliteit is de afgelopen jaren een speerpunt van de politie. Vooral Noord-Brabant staat bekend om drugsproblematiek. Maandag waren echter ook andere provincies aan de beurt. De methode – een inval op verschillende plaatsen tegelijkertijd – is steeds vergelijkbaar.