Arbeid

CBS telt 1,7 miljoen arbeidsgehandicapten

Ongeveer de helft van de mensen tussen de 25 en 45 jaar die zeggen met een arbeidshandicap te kampen, zijn niet actief op de arbeidsmarkt. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gemeld. Nederland telde vorig jaar in totaal 1,7 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar met een arbeidshandicap.

Het gaat om mensen die zeiden door langdurige ziekte, aandoening of handicap te worden belemmerd in het krijgen of uitvoeren van werk.

Van de totale groep waren in 2015 bijna 400.000 mensen tussen de 25 en 45 jaar oud. Dat is iets minder dan een tiende van het totale leeftijdssegment. Van hen had 42 procent betaald werk, tegenover 87 procent van de niet-arbeidsgehandicapten van die leeftijd.

De arbeidsgehandicapten die wel werken, hadden minder vastigheid. Volgens het CBS werkten ze onevenredig vaak als zzp’er of met een flexibel dienstverband, terwijl ze ondervertegenwoordigd waren bij de vaste contracten. Arbeidsgehandicapten werken vooral in dienstverlenende beroepen, bijvoorbeeld als kapper, schoonheidsspecialist of schoonmaker.

Over het aantal gewerkte uren is een minderheid van de arbeidsgehandicapten ontevreden. Een op de vijf mensen tussen de 25 en 45 jaar gaf aan het liefst meer te willen werken. Circa 10 procent wilde juist minder uren maken. (NRC)