Drie agenten doodgeschoten tijdens schietpartij in Baton Rouge

De dader is door de politie doodgeschoten. In dezelfde stad kwam anderhalve week geleden de zwarte man Alton Sterling door geweld van de politie om het leven.

Politieagenten blokkeren een straat nabij de schietpartij in de Amerikaanse stad Baton Rouge.
Politieagenten blokkeren een straat nabij de schietpartij in de Amerikaanse stad Baton Rouge. Foto Joe Penney/ Reuters

Drie politieagenten zijn op zondag in de Amerikaanse stad Baton Rouge in de staat Louisiana doodgeschoten tijdens een mogelijke “hinderlaag”. Ook zijn er zeker drie agenten gewond geraakt. Dat heeft burgemeester Kip Holden laten weten aan de Amerikaanse televisiezender NBC.

De dader is door de politie doodgeschoten. Volgens Amerikaanse media zou het gaan om de 29-jarige man, Gavin Long uit Kansas City.

Twee verdachten opgepakt

De politie vermoedde dat er nog meer schutters waren, maar concludeerde later op de dag dat één man verantwoordelijk was voor de schietpartij. De politie sluit niet uit dat de schutter handlangers had. Burgers belden het noodnummer omdat ze twee verdachte mannen in zwarte kleding zagen lopen die een Wall Mart binnenliepen, zich omkleden en vertrokken in een auto zonder kenteken. Deze mannen werden later opgepakt in het nabijgelegen dorp Abbis.

De schietpartij ontstond nadat de politie in Baton Route op zondagochtend 08.40 lokale tijd werd gebeld dat er een “verdacht persoon rondliep op de Airline Highway met een geweer”, zo meldt CNN op basis van ingewijden. Toen de politie arriveerde werd het vuur geopend. Het is goed mogelijk dat deze ‘tip’ was bedoeld om de politie in de val te lokken.

Er zou ongeveer dertig keer zijn geschoten. De omgekomen en gewonden politieagenten zijn afkomstig van twee politiedepartementen in Baton Rouge.

Obama: geen rechtvaardiging voor dit geweld

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanval op politieagenten “ten scherpste veroordeeld”. Er is geen enkele “rechtvaardiging” voor dit geweld, zo liet Obama weten in een verklaring.

“Het is nog onduidelijk wat het motief is voor deze aanval, maar het moet duidelijk zijn: er is geen rechtvaardiging voor geweld tegen overheidsfunctionarissen. Deze aanvallen zijn het werk van lafaards die namens niemand spreken.”

Na de schietpartij liet Steve Loomis, de voorzitter van de politievakbond van Cleveland weten dat de gouverneur van Ohio de noodtoestand moet uitroepen. In deze staat vindt op maandag de conventie van de Republikeinse Partij plaats. Daarnaast wil Loomis dat alle weten worden opgeschort die toestaan dat burgers openlijk met vuurwapens rondlopen. In reactie liet de woordvoerder van John Kasich weten dat de gouverneur van Ohio niet de macht heeft om de wetgeving te veranderen.

Onrustig in Baton Rouge na moord op cd-verkoper Alton Sterling

In Baton Rouge werd vorig week dinsdag Alton Sterling door twee politieagenten doodgeschoten. De 37-jarige man verkocht cd’s op straat toen hij staande werd gehouden door twee agenten. Op een filmpje was te zien hoe ten minste één agent hem vervolgens enkele malen in de borst schoot.

In de afgelopen anderhalve week was het onrustig in de stad. Veel mensen demonstreerden tegen het geweld van de politie dat vooral slachtoffers maakt onder de Afro-Amerikanse gemeenschap. Vorig week vrijdag hield de politie vier verdachten aan, onder wie een 12-jarige jongen, die van plan waren om agenten neer te schieten in de staat Louisiana.

Baton Rouge in de staat Louisiana

Bij eerdere schietpartij kwamen vijf agenten om het leven

De woede onder de Afro-Amerikaanse gemeenschap, verenigd in de beweging Black Lives Matter, werd vergroot nadat ook Philando Castile, door politiegeweld om het leven kwam. De 32-jarige Castile uit Falcon Heights, Minnesota werd staande gehouden vanwege een kapot achterlicht. Toen de politieagent vroeg om zijn rijbewijs en Castile deze wilde pakken werd er op hem geschoten. Zijn vriendin die naast hem in de auto zat, filmde de schietpartij en het zette het op Facebook.

Lees ook: Moord agenten zet VS onder hoogspanning

Black Lives Matter besloot vorige week vrijdag vanwege deze moorden een demonstratie te houden. Na de geweldloze protestmars begon Micah Xavier Johnson te schieten op de honderden aanwezige politieagenten. Daarbij kwamen vijf agenten om het leven en raakten zeven andere gewond. De ex-militair Johnson, die na een urenlange onderhandeling met de politie werd gedood door een bomrobot, wilde zoveel mogelijk witte agenten vermoorden als vergelding van het politiegeweld tegen de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.