Trump belooft ‘een show die je niet eerder hebt gezien’

Republikeinse Conventie Deze week begint de Conventie in Cleveland. De sprekers moeten ervoor zorgen dat de partij het nieuws blijft domineren.

De partijconventie is dit jaar een experiment. Er is bijna niets geregeld.
De partijconventie is dit jaar een experiment. Er is bijna niets geregeld. Foto Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Amerikaanse partijconventies zijn altijd goed geregisseerde shows. Vier dagen lang proberen Democraten en Republikeinen het nieuws te beheersen, dus er mag niets misgaan. Zelfs de kleinste uitglijders – denk: Clint Eastwood en zijn lege stoel-monoloog bij de Republikeinen in 2012 – kunnen het goed-nieuws-effect bederven.

De Republikeinse Conventie, die deze maandag in Cleveland begint, is een experiment in de moderne Amerikaanse politiek. Er is vrijwel niets geregeld. Sprekers zijn bijna niet te vinden. De presidentskandidaat is grillig, en impopulair binnen en buiten zijn partij. Partijprominenten komen niet, of weigeren op het podium te staan.

Buiten de deuren van de streng beveiligde Quicken Loans Arena worden rellen en demonstraties verwacht. Vuurwapens zijn toegestaan op straat, en loyale motorclubs komen naar Cleveland om „de veiligheid te garanderen”. Het is een recept voor ellende.

Bang voor de verkeerde show

Donald Trump moet deze week op het schild worden gehesen. Hij belooft „een show zoals je die nooit eerder hebt gezien”. Republikeinen zijn bang dat dat nog eens kan kloppen ook. Het wordt alleen niet de show die ze wilden hebben.

Lees ook: Juni was een absolute rampmaand voor Trump

Een paar sprekers kunnen een beslissende rol spelen tijdens de Conventie. Dit zijn de belangrijkste mensen om de komende dagen op te letten:

Senator Ted Cruz van Texas spreekt op woensdag. Zijn komst is verrassend. Cruz heeft Trump nog niet openlijk gesteund, en tussen hem en Trump is veel oud zeer. Zo beledigde Trump de vrouw van Cruz, en beschuldigde Cruz’ vader van medeplichtigheid aan de moord op John F. Kennedy. Toch mag Cruz spreken. Cruz is de gewilde voorman van het #NeverTrump-kamp, conservatieven die vergeefs geprobeerd hebben de regels voor de Conventie te veranderen, om zo Trump af te zetten. Cruz kan, als de sfeer in de zaal vijandig is ten opzichte van Trump, zich opwerpen als alternatief. Dat is de strategie die Ronald Reagan in 1976 gebruikte tegen Gerald Ford. Cruz wordt door veel conservatieven als nieuwe Reagan gezien.

Veel wordt verwacht van voorzitter Paul Ryan van het Huis van Afgevaardigden. Hij komt spreken, al is het tijdstip nog onbekend. Ryan is de facto partijleider. Hij is zichtbaar ongemakkelijk met Trump, maar steunt hem om de eenheid in de partij te bewaren. Maar hij heeft ook een ander belang: hij wil de Republikeinse meerderheid in het Congres niet vergooien, dus de Congresverkiezingen van november wegen minstens even zwaar. Dat betekent dat hij Trump ook zou kunnen laten vallen als de kandidaat weer uit de pas loopt, dit om het Congres te redden. Nu al creëert Ryan zoveel mogelijk afstand tussen hem en Trump. Als hij de presidentskandidaat openlijk kritiseert, kan dat tot een nieuwe opleving van het verzet in de partij leiden.

Hoogspanning

Het land leeft onder hoogspanning na weken van politiegeweld, en twee grote schietpartijen tegen agenten, in Dallas en Baton Rouge. De Republikeinen hebben David Clarke uitgenodigd, een omstreden politiecommissaris uit Wisconsin. Wanneer hij spreekt, is nog niet bekend. Clarke, zelf Afro-Amerikaan, is buitengewoon kritisch op de Black Lives Matter-beweging, en laat dat regelmatig weinig diplomatiek weten. „Black Lies Matter [sic] zal de krachten bundelen met Islamitische Staat om de ondergang van onze Republiek te bereiken”, twitterde hij vorig jaar. Zijn toespraak kan voor heftige reacties zorgen in Cleveland, een stad met veel Afro-Amerikanen, en daarbuiten.

Lees ook: Van eensgezindheid is bij de Republikeinen niets meer over

Op donderdag, de laatste en belangrijkste dag, krijgt de flamboyante miljardair Peter Thiel het podium. De PayPal-oprichter is openlijk homoseksueel, en een radicale libertair, die gelooft in een zo klein mogelijke overheid. Zijn ontvangst zal veel zeggen over hoe de partij denkt over sociale kwesties. In de Republikeinse Partij is weinig sympathie voor het homohuwelijk, en er is kritiek op Trump dat hij zich er te weinig over uitspreekt. Ook Mike Huckabee gaat spreken, een uitgesproken tegenstander van homorechten.

De climax van de Conventie wordt donderdagavond de toespraak van Donald Trump zelf. De laatste tijd zijn er twee Trumps te zien op het podium: de autocue-Trump, die staccato een tekst voorleest die hij niet zelf geschreven heeft. En de improvisatie-Trump, die improviseert en in zijn stream of consciousness alle kanten op kan gaan.

De aankondiging van zijn vicepresident Mike Pence, zaterdag, was een voorbeeld van die tweede Trump. Hij heeft het meer over zijn hotel in Washington gehad dan over Pence.

Komt de eerste Trump, dan valt er weinig te verwachten. Staat de tweede op het podium, dan is alles mogelijk.