Tienduizenden Venezolanen gaan grens over voor voedsel

In Venezuela heerst een economische crisis met een groot tekort aan voedsel en medicijnen.

Een Colombiaanse politieagent bij de grensovergang met Venezuela.
Een Colombiaanse politieagent bij de grensovergang met Venezuela. Foto Carlos Eduardo Ramirez/ Reuters

Tienduizenden Venezolanen zijn dit weekend de grens overgestokken naar Colombia om massaal voedsel en medicijnen in te slaan. Dat melden internationale persbureaus. In eigen land is er vanwege een economische crisis een groot gebrek aan elementaire levensmiddelen.

Twitter avatar MoisesNaim Moisés Naím Today: Venezuelans crossing the border to buy food in Colombia., https://t.co/e7YVZ5IBKQ

De regering in Venezuela heeft voor het tweede weekend op rij de grens met buurland Colombia geopend. De Venezolanen kwamen uit alle streken van het land om voor maximaal twaalf uur de grens te passeren om flink te hamsteren.

Grote economische crisis Venezuela

De 2,219 lange grens met Colombia werd een jaar geleden afgesloten om een einde te maken aan de smokkel. Volgens de Venezolaanse regering ontstonden er tekorten doordat speculanten gesubsideerd voedsel en benzine kochten in Venezuela en voor veel hogere prijzen verkochten in Colombia.

De grote voedseltekorten in Venezuela lijken eerder te zijn veroorzaakt door de enorme hoge inflatie, een zeer beperkend importbeleid en de flinke daling van de energieprijzen. Venezuela is een van de grootste olie-exporteurs ter wereld en is voor haar overheidsbestedingen afhankelijk van een olieprijs boven de 100 dollar. De huidige olieprijs ligt op 45 dollar.

Lees ook een reportage van correspondent Nina Jurna: Honger drijft de Venezolanen tot plunderingen en wanhoop

Pamfletten tegen regering Maduro

Bij de grensovergang was het redelijk rustig. Tientallen politieagenten uit Colombia zorgden voor de veiligheid van de Venezolanen. Een aantal activisten deelden anti-regering pamfletten uit waarin ze president Nicolás Maduro verantwoordelijk houden voor de crisis in het land. In de afgelopen maanden waren er een aantal demonstraties en plunderingen.

Op zaterdag hebben naar schatting 35.000 Venezolanen de grens met Colombia gepasseerd. Het buurland noemt het een humanitaire corridor.